Čuvena glumica Zlata Numanagić proslavila se ulogom Lole u seriji “Srećni ljudi”, a to je bio i vrhunac njene karijere. Publika je bila fascinirana njenim izgledom, a tada je važila za jednu od najzgodnijih plavuša. Zlata se nikada nije eksponirala, a o njenom privatnom životu se malo šta zna. Ona se neko vreme nije pojavljivala u javnosti jer je operisala kilu na dijafragmi o čemu je otvoreno govorila.

Nakon niza godina, srela je svoju prvu ljubav, a potom se sa njim odselila u Ameriku. Međutim, sreća je kratko trajala jer je Đorđe preminuo posle godinu i po dana njihove veze. “Đorđe Tokin i ja smo se zavoleli kada smo bili suviše mladi i verovatno smo bili preterano zaljubljeni. On je osamdesetih godina otišao da živi u Ameriku. Nakon četvrt veka ponovo smo se sreli u Beogradu i otišli zajedno u Oklahomu. On je čovek kojeg sam zaista najviše volela u životu. U Americi smo bili godinu i po dana,” rekla je Zlata.

Zanimljivo je da je Zlata pokrenula unosan biznis u Albaniji, a na tu ideju, došla je sasvim slučajno, zahvaljujući drugarici. Otvorila je restoran u Albaniji. “Uživali smo u neverovatnim bojama mora, od tirkizne, sive do teget i crne, čarobnim zalascima sunca. Dopali su nam se lokali gde se jede sveža riba, oduševili su nas predusretljivi i gostoljubivi meštani. Kad je po povratku u Beograd Olivera predložila da baš u Sarandi ostvarimo mladalačke snove, jer ne znam čoveka koji nije poželeo da ima svoju kafanu, trebalo mi je tri sekunde da joj kažem da,” ispričala je Zlata za Gloriju svojevremeno.

U restoranu, u kom se mahom služe mediteranski specijaliteti, osim njih dve radi lokalno osoblje. Komuniciraju na engleskom i “kuhinjskom albanskom”, kako Zlata duhovito kaže. Glavna kuvarica je Afrodita. Meštani, koje glumica opisuje kao divne, srdačne i prostodušne ljude, dugo nisu znali ko su dve Srpkinje koje su se “usudile” da prve i jedine otvore restoran u njihovom “malom mestu”. A kad im je Zlata rekla da je glumica, bukvalno su pali u nesvest.

Najčešće su me viđali u radnoj uniformi, bez šminke, kako brišem terasu i stolove, idem u nabavku. Kad su na jutjubu videli snimke iz “Otpisanih” i “Srećnih ljudi”, nisu mogli da veruju. Zagledali su me, širili slike preko celog ekrana. A kad je krajem avgusta u nedeljnom izdanju njihovih novina izašao intervju sa mnom, onda su stvarno pali u nesvest. Mislim da onoliku fotografiju naši nisu objavljivali ni kad sam bila na naslovnim stranama.

BONUS TEKST

Bio je hladan novembarski dan kada je Džonatan otkrio staru kutiju na tavanu svoje bake. Unutra su bile prašnjave knjige i nekoliko amajlija, ali ono što je privuklo njegovu pažnju bila je stara fotografija koja je ležala na dnu kutije. Na fotografiji je bila grupa ljudi okupljenih oko neobičnog uređaja, koji je izgledao kao vremenska mašina.

Džonatan je bio zapanjen. Njegova baka nikada nije pričala o ovome, a čitav tavan izgledao je kao zaboravljena riznica prošlih vremena. Odlučio je istražiti više.Koristeći amajliju koju je pronašao, Džonatan je otključao tajni prolaz koji ga je odveo u podrum. Tamo je pronašao starog čoveka, gospodina Higgina, koji je tvrdio da je bio deo tajnog društva koje je razvilo vremensku mašinu.

Gospodin Higgins je Džonatanu ispričao priču o svom putovanju kroz vreme. Rekao mu je o avanturama koje je doživeo i opasnostima koje je morao da prevaziđe. Džonatan je bio očaran pričama i odmah je poželeo da i sam iskusi takvu avanturu.

Gospodin Higgins je pristao da ga nauči kako da koristi vremensku mašinu. Džonatan je proveo nedelje učeći o vremenskim paradoksima, efektima leptira i sigurnosnim protokolima putovanja kroz vreme.

Kada je napokon bio spreman, Džonatan je zaronio u vremenski vrtlog i krenuo na svoje prvo putovanje kroz vreme. Osetio je vrtoglavicu dok je prolazio kroz različite periode istorije, ali kada je konačno stigao na odredište, bio je zapanjen.

Nalazio se na obali reke Nil, u drevnom Egiptu. Gledao je kako faraon prolazi pored njega, okružen svojim dvorjanima. Bio je očaran lepotom i mistikom ovog drevnog sveta.

Džonatan je shvatio da su avanture kroz vreme tek počele. Sa osmehom na licu, krenuo je u istraživanje nepoznatih vremenskih epoha, spremajući se za nove avanture i izazove koje će mu doneti putovanje kroz vreme.