Aleksandar Vulin, aktuelni direktor BIA, danas se značajno oglasio povodom namere da podnese neopozivu ostavku na uvaženu funkciju. Prenosimo cijeli tekst saopštenja za javnost poslatog medijima: Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija su trenutno suočeni sa nizom izazova i taktika prinude koje upadljivo podsećaju na zloglasni austrougarski ultimatum iz 1914.

Ova uznemirujuća situacija zahteva našu povinovanje u priznavanju nezavisnosti Kosova, odustajanje od kontrole nad Republikom Srpskom i ugrožavanje naš suverenitet kao nacije nametanjem kaznenih mjera našem dugogodišnjem savezniku, Ruskoj Federaciji. Ovi zahtjevi ne samo da potkopavaju naš nacionalni identitet i autonomiju, već predstavljaju i ozbiljnu prijetnju našim trajnim diplomatskim odnosima i strateškim interesima. Ako bi se složili, kasniji zahtev bi uključivao izbacivanje kineskih investicija, apsolutno oslanjanje na Zapad u pogledu tehnologije i ekonomije, i dalje političko i teritorijalno rasparčavanje Srbije.

Štaviše, morali bi prihvatiti zapadne vrijednosti koje zanemaruju važnost tradicionalne porodice i nacije, i na kraju zanemaruju socijalnu pravdu. Sjedinjene Države i Evropska unija zahtevaju moju smenu kao preduslov za uskraćivanje sankcija Srbiji. Nisam odgovoran za ucene i prinude sa kojima se suočavaju Srbija i srpska zajednica, ali odbijam da budem katalizator takvih ucena i pritisaka na Srbiju i srpsku zajednicu. Stoga, ovim putem izjavljujem neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA. Činjenica da sam sankcionisan svedoči o mojoj nepokolebljivoj posvećenosti cilju srpskog jedinstva.

Međutim, ako bi se Srbiji uvele sankcije i moje dalje vođenje BIA poslužilo kao opravdanje, to bi poslužilo samo kao dokaz mog egocentričnosti. Prvi znak da je moja odluka ispravna doći će u obliku neiskrenih izjava američkih i EU zvaničnika, u kojima će oni žestoko negirati svoju želju da nam uvedu kazne i sankcije. Iako moja ostavka možda neće promeniti ukupnu politiku SAD i EU prema Srbiji, ona će barem usporiti njihove nemilosrdne zahteve i pokušaje ucena.