Olivera Marković, rođena 3. maja 1925. godine, svojim talentom ostavila je neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti. Čim je stupila na glumačku scenu, osvojila je srca publike i postala miljenica mnogih. Uvijek je isticala kako je imala divno djetinjstvo, obilježeno samo lijepim uspomenama. Bila je nestašna, ali je istinski uživala u pjevanju, pokazujući svoj rani talent.

Završila je čuvenu Drugu žensku gimnaziju, a potom upisala studij istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu, koji je i uspješno apsolvirala. Kasnije se preusmjerila na glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti, gdje je diplomirala 1952. u klasi profesora Mate Miloševića.

  • Prvu ljubav svog života, Olivera je upoznala kao tinejdžerka u ratom pogođenom Beogradu 1944. godine. Kroz amatersko pozorište na Kolarčevom univerzitetu, upoznala je Radeta Markovića. Sudbina je htjela da se njihova ljubavna priča započne, ali ratne okolnosti ih razdvoje na koban način.

Nakon stravičnog događaja koji je pogodio njih i mnoge umjetnike, Olivera i Rade suočili su se s gubitkom i traumom. Ipak, nastavili su svoj život, vjenčali se i dobili sina Gorana Markovića, koji je kasnije postao istaknuti filmski redatelj.

Njihova ljubavna priča bila je slavna, ali ne bez izazova. Olivera je kasnije pronašla ljubav i u drugom braku s kolegom Dušanom Bulajićem. Njih dvoje su živjeli povučen život, daleko od tračeva i medijske pažnje, ali su dijelili duboku i iskrenu ljubav.

Nakon smrti Dušana Bulajića, Olivera nije više ulazila u brak, ali je nastavila svoju sjajnu glumačku karijeru sve do kraja života. Pamtićemo je po brojnim ulogama koje su osvjetljavale pozornicu i ekrane te po njenom doprinosu umjetnosti koji će trajati vječno. Olivera Marković nas je napustila 2. jula 2011. godine, ali njen lik i djelo žive i dalje u srcima mnogih. Njena životna priča ostaje inspiracija za sve koji vjeruju u snagu ljubavi, umjetnosti i otpornosti duha.

BONUS TEKST

Olivera Marković bila je istaknuta jugoslovenska glumica, rođena 3. maja 1925. godine. Njen izuzetni talenat ostavio je dubok trag u svijetu umjetnosti, osvajajući srca publike od samih početaka njenog glumačkog puta.

Djetinjstvo Olivera je opisivala kao divno, obilježeno lijepim uspomenama. Bila je poznata po svojoj nestašnoj prirodi i izuzetnom daru za pjevanje, koji je pokazala veoma rano.

Nakon završetka Druge ženske gimnazije, Olivera je upisala studij istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a kasnije se preusmjerila na studij glume na Fakultetu dramskih umjetnosti, gdje je diplomirala 1952. godine. Ubrzo nakon toga, započela je svoju profesionalnu glumačku karijeru.

Prva ljubav Oliverinog života bila je Rade Marković, kojeg je upoznala u Beogradu tokom ratnih godina. Njihova ljubavna priča bila je obilježena izazovima, ali su uspjeli da zajedno izgrade svoj život i dobiju sina Gorana Markovića.

Kroz burne godine karijere, Olivera je postala poznata po svojim izvanrednim ulogama na pozornici i ekranu. Njeni nastupi su bili nezaboravni, a publika ju je obožavala zbog njenog talenta i karizme.

Pored uspješne glumačke karijere, Olivera je bila poznata i po svojim ljubavnim vezama. Nakon smrti Radeta Markovića, udala se za Dušana Bulajića, s kojim je provela mnogo sretnih godina. Njihova ljubav bila je duboka i iskrena, a zajedno su dijelili mnoge lijepe trenutke.

Olivera Marković ostavila je neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti. Njen lik i djelo žive i dalje kroz brojne predstave, filmove i serije, ostavljajući snažan utisak na generacije koje dolaze.