Tokom vremena, psi su dosljedno zauzimali značajno mjesto u ljudskom društvu kao najodaniji i najodaniji pratioci. Kada vam pas nježno liže ruku ili lice, to je često način da pokaže svoju naklonost i nježnost prema vama. Međutim, to također može ukazivati ​​na njihovu glad ili pokušaj uspostavljanja svoje dominacije.

U prirodnom staništu, psi mogu opreznije lizati vašu ruku kako bi vam prenijeli svoju prisutnost i blizinu. Štoviše, ako pas leži na leđima i otkriva trbuh, to ne samo da označava njihovu želju za fizičkim kontaktom u tom specifičnom području, već i pokazuje njihovu lojalnost i povjerenje u vas. To je zato što je trbuh osjetljivo i ranjivo mjesto za mnoge životinje, a čin njegovog izlaganja pokazuje dubok nivo povjerenja u vas kao njihovog skrbnika. Naši krzneni drugovi, poznati kao očnjaci, posjeduju izuzetnu sposobnost da privlače pažnju onih oko sebe kroz mnoštvo pristupa.

Jedna takva taktika uključuje nežno guranje vlasnika, suptilan, ali efikasan način da se uputi poziv da se uključe u igrive aktivnosti ili da se jednostavno izrazi naklonost. Iako se ponekad može osjećati pomalo neugodno komunicirati s većim pasminama pasa, i dalje je ključno uzvratiti nježnošću na njihove geste, pokazujući našu ljubav i poštovanje kroz fizički dodir. Čineći to, jasno prenosimo značaj njihovog prisustva u našim životima i duboku brigu o njima. Kada vam psi duže vreme gledaju u oči, to je iskazivanje naklonosti koje pokreće oslobađanje oksitocina u njihovom mozgu. Ovaj hormon je povezan sa osećajem bliskosti i radosti.

Iako održavanje kontakta očima može biti uznemirujuće i potencijalno rizično kada imate posla s pojedincima koji gaje animozitet ili neprijateljstvo prema vama, to je i dalje gest koji pokazuje povjerenje i naklonost, a ovaj princip vrijedi i za naše voljene pse.