Ronjenje ili posmatranje podvodnog svijeta omiljena je ljetna aktivnost, posebno među djecom. Donosi radost i uzbuđenje dok istražuju dubine, a ponekad čak i učestvuju u prijateljskim takmičenjima kako bi testirali svoju izdržljivost pod vodom. Međutim, ova ugodna zabava često dolazi sa privremenim zastojem – oštećenjem vida. Nedavno je dr Nikola Petrović, cenjeni oftalmolog, rasvetlio ovu temu u emisiji popularne TV emisije “Jutru” na Prvoj.

Njegov cilj je bio da se pozabavi uticajem ronjenja na vid i opšte zdravlje očiju. Zanimljivo je da postoje brojne zablude oko bazena i okeana u tom pogledu. Dr Petrović izričito ne savjetuje gledanje pod vodom iz nekoliko razloga. Prvo, ključno je ocijeniti sigurnost vode provođenjem temeljnih bakterioloških i tehničkih testova. Čak i ako se čini da je sve u redu, kombinacija hlora, koji se uobičajeno koristi za dezinfekciju vode u bazenu, i amonijaka iz urina i znoja može stvoriti supstancu koja iritira oči, što dovodi do crvenila i nelagodnosti, objasnio je dr Petrović.

Osim toga, rekao je da je hloramin, supstanca koja se nalazi u svim bazenima, krivac iza izrazitog mirisa koji vas pogađa dok ulazite. Ovaj miris, koji se često pogrešno smatra znakom čistoće, zapravo ima suprotan efekat. Nivo doživljene iritacije može se razlikovati od osobe do osobe, pri čemu je neki osete odmah, a drugi tek nakon što provedu nekoliko sati ili čak dana u vodi.

Za rješavanje ovog problema, oftalmolog snažno savjetuje korištenje naočara ili maske za one koji žele istražiti podvodni svijet, jer će to pružiti potpunu zaštitu. Ono što je ključno za razumjeti je da se simptomi možda neće manifestirati odmah, što dovodi do toga da mnoge pojedince zanemare vezu između njihove nelagode i izlaganja vodi.