Kako se žene približavaju ovoj fazi života, nivoi estrogena i progesterona, primarnih ženskih polnih hormona, fluktuiraju, što dovodi do neželjenih efekata u tijelu. Dr Wendy Trubow je u razgovoru za mbg objasnila da neadekvatna ili prekomjerna količina progesterona može imati značajan utjecaj na osjećaj nadutosti kod žene.

Utvrđeno je da određene vrste hrane doprinose nadimanju i stoga je važno biti oprezan u njihovoj konzumaciji. Prerađenu i hladnu hranu, kao i onu koja ima tendenciju stvaranja prekomjernog plina, treba konzumirati umjereno. Slično, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiši i rafinisani ugljeni hidrati takođe su povezani sa nadimanjem. Ove vrste hrane mogu poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma, što se odnosi na populaciju mikroorganizama koji žive u našim tankim i debelim crijevima. Važno je napomenuti da su ovi mikrobi ključni za naše cjelokupno zdravlje, jer igraju značajnu ulogu u našem imunološkom sistemu.

Posebno su osjetljivi na unos šećera, slatkiša i rafiniranih ugljikohidrata. Stoga, smanjenje potrošnje takve hrane može pomoći u ublažavanju nadutosti i promoviranju zdravog crijevnog mikrobioma. Usvajanjem ovih prirodnih metoda, pojedinci mogu efikasno smanjiti nadimanje i poboljšati svoje cjelokupno blagostanje tokom menopauze. Postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti nadimanje. Jedna metoda je da smanjite konzumaciju zašećerenih poslastica i prerađenih grickalica i umjesto toga u svoju prehranu uključite hranu bogatu probioticima, kao što su jogurt, kimči i kiseli kupus.

Uz to, uzimanje probiotičkog suplementa može vašim crijevima osigurati potrebne hranjive tvari. Takođe je važno upravljati stresom, jer može doprinijeti nadimanju. Stres može utjecati na zdravlje vaših nadbubrežnih žlijezda, koje su povezane s jajnicima. Tokom menopauze, nadbubrežne žlijezde mogu postati osjetljivije na stres jer više ne primaju podršku od jajnika, navodi Fromberg.