Danas ulazimo u zadivljujuću temu koja će privući pažnju entuzijasta baštovana i ljubitelja organske hrane. Usred ovih izazovnih vremena, značaj cvetanja bašte ne može se preceniti. Oni koji su dovoljno sretni da posjeduju obilne rode paradajza i paprika ubranih iz vlastitog dvorišta neosporno imaju izuzetnu prednost. Dovoljna je samo posjeta lokalnoj pijaci da biste shvatili previsoke cijene voća i povrća u današnje vrijeme.

Slično poskupljenju goriva i ostalih prehrambenih proizvoda, značajno je porasla i cijena voća i povrća, pa su potrošači stavljeni na teret prevelikih troškova. Nažalost, ne samo da ovi proizvodi od svježih proizvoda postaju sve nedostupniji, već je i njihov kvalitet pao na užasan nivo. Štaviše, usred haosa izazvanog tekućom pandemijom korona virusa, mnogi su pojedinci tražili utjehu u uzgoju vlastitog voća i povrća, zamišljajući obilnu žetvu i zadovoljstvo samodovoljnošću.

Međutim, ovi baštovani puni nade ubrzo su se suočili sa svojom prvom dilemom – nemilosrdnom navalom štetočina koje su nemilosrdno pustošile njihove usjeve. Ova nesretna nevolja potkopala je teške napore uložene u kultivaciju cvjetnog povrtnjaka, ostavljajući ove pojedince obeshrabrenim i razočaranim. Krompir je na pomolu, i ponosno stoji kao vrhunsko povrće u cijeloj regiji, parira mu samo pasulj. Krompir, u svom svom sjaju, posjeduje neusporedivu ukusnost koja nadilazi svaku kulinarsku pripremu.

Apsolutni vrhunac zadovoljstva, međutim, leži u činu čupanja ovih zemljanih blaga direktno iz vlastitog vrta. To je trenutak neuporedive slatkoće koji se jednostavno ne može ponoviti. Avaj, usred ovog uzbuđenja i iščekivanja, i dalje vreba prijetnja. Nepretenciozna zlatna ribica, sa svojim nevinim izgledom, ima potencijal da izazove pustoš i uništi sve ono što ste željno očekivali od dolaska marta. Ženke insekata imaju sposobnost da polažu zapanjujući broj jaja, a izvještaji pokazuju da mogu položiti do 2.000 jaja u jednoj sezoni.