Zlatan Ibrahimović, poznat po svojoj samouverenosti i izuzetnom talentu na fudbalskom terenu, nije uvijek imao podršku i vjerovanje u njegov uspjeh. Iako je danas jedan od najboljih napadača svoje generacije i visoko plaćen fudbaler, na početku svoje karijere suočavao se s mnogim sumnjama i osporavanjima.

 

 

 

 

Šefik Ibrahimović, Zlatanov otac, koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, bio je domar u Švedskoj prije nego što je započeo karijeru pevača narodne muzike, poznatog i kao Kinko. Iako je bio prisutan u Zlatanovom životu, njihov odnos nije uvijek bio jednostavan. Otac je često provodio vrijeme u kafanama, što je dovelo do razvoda s Jurkom, Zlatanovom majkom.

 

 

 

 

  • Zlatanova karijera započela je u klubu MBI zajedno s drugim mladim fudbalerima, prije nego što je prešao u tim FBK Balkan. Očevi igrača u ovom novom klubu često su se ponašali vrlo burno na tribinama, što je stvaralo napetost među igračima. Dok su očevi igrača u MBI pružali podršku i bodrili svoje sinove, očevi u FBK Balkanu bili su skloniji psovkama i negativnim komentarima.

Zlatan je opisao svoje teško detinjstvo s ocem u svojoj autobiografiji, ističući da je često odlazio na treninge gladan jer u frižideru nije bilo hrane, već samo piva. Iako je imao nesrećno iskustvo s ocem u djetinjstvu, kasnije su postali bliži. Otac je prestao s pijenjem alkohola i počeo je cijeniti uspjeh svog sina, što je unijelo pozitivne promjene u njihov odnos.

 

 

 

 

Scena u dokumentarcima gdje Zlatan obavještava oca da je postigao gol pokazuje promjenu u njihovom odnosu, gdje otac sada izražava ponos i podršku prema svom sinu, a nekadašnje neslaganje i negativnost postepeno su zamijenili razumijevanje i podrška.

BONUS TEKST

Zlatan Ibrahimović, rođen 3. listopada 1981. u Malmöu, Švedska, je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih nogometaša svjetske scene. Njegova nevjerojatna karijera obilježena je izvanrednim talentom, jedinstvenim stilom igre te kontroverznim ponašanjem izvan terena.

Zlatan je poznat po svom fizičkom stasu, izvanrednoj tehnici, snagom, agilnošću te izrazito snažnim i preciznim udarcima. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u švedskom klubu Malmö FF 1999. godine, gdje je brzo privukao pažnju svojim impresivnim igrama i golovima. Nakon samo nekoliko sezona u Malmöu, prelazi u nizozemski klub Ajax, gdje je nastavio svoj uspon prema vrhu svjetskog nogometa.

Njegovi izvanredni uspjesi u Ajaxu privukli su pažnju brojnih europskih klubova, te je 2004. godine prešao u talijanski Juventus. Iako je njegova sezona u Juventusu bila izvrsna, klub je kasnije zbog sudskih problema bio prisiljen prodati Ibrahimovića u Inter Milan. U Interu je Zlatan postao ključni igrač i osvojio je nekoliko Serie A naslova, a njegovi izvanredni golovi osigurali su mu status jednog od najboljih napadača na svijetu.

Nakon uspješnog boravka u Interu, Zlatan je prešao u španjolski klub Barcelona, gdje je igrao uz neke od najvećih nogometaša svih vremena poput Lionela Messija. Iako je njegovo vrijeme u Barceloni bilo relativno kratko, Ibrahimović je i dalje ostavio dubok trag osvajajući nekoliko trofeja, uključujući i španjolsku ligu.

Nakon Barcelone, Zlatan je igrao za klubove kao što su Milan, PSG, Manchester United i LA Galaxy, osvajajući naslove i postavljajući rekorde gdje god je igrao. Svojom karizmom, kontroverznim izjavama i nevjerojatnim igrama, Ibrahimović je postao legenda svjetskog nogometa.

Izvan terena, Ibrahimović je poznat po svojoj samouvjerenosti, te često provocira i izaziva svoje protivnike i kritičare. Međutim, njegova velikodušnost i humanitarni rad također su dobro poznati, pokazujući drugu stranu njegove osobnosti.

Zlatan Ibrahimović ostaje ikona svjetskog nogometa, a njegova nevjerojatna karijera i utjecaj na sport ostat će neizbrisiv dio nogometne povijesti.