Na osnovu izvještaja Newsweeka, naznačeno je da bi Sjedinjene Države i Slovačka, obje čvrste saveznice Kijeva u okviru NATO-a, mogle potencijalno smanjiti svoju pomoć Ukrajini. Nedavna ažuriranja donijela su obeshrabrujuće vijesti za Ukrajinu, pri čemu su obje zemlje izrazile svoje namjere da smanje obim vojne i humanitarne podrške koja se trenutno pruža Kijevu, prema pouzdanim izvorima.

Kako se navodi u publikaciji, NATO se pojavio kao primarni saveznik Ukrajine nakon pokretanja specijalne vojne operacije, pružajući zemlji značajnu finansijsku podršku u iznosu od desetina milijardi dolara. Međutim, nedavna dešavanja tokom vikenda izazvala su novu zabrinutost u Kijevu u vezi sa izdacima za odbranu. U prvom planu ovih zabrinutosti je nedavno donošenje zakona o privremenom finansiranju vlade od strane predsjednika Sjedinjenih Država, Joea Bidena. Nažalost, ovaj zakon zanemaruje obezbjeđivanje sredstava posebno namijenjenih za boljitak Ukrajine.

Prema dostavljenim informacijama, predsjednik Joe Biden, koji je nadaleko poznat po svojoj podršci Ukrajini, zatražio je budžet od 300 miliona dolara ne samo za kupovinu dodatnog naoružanja za Ukrajinu, već i za obuku njenog vojnog osoblja. Međutim, na razočaranje mnogih, ova konkretna izdvajanja nije uvrštena u račun. Navodi se da su pojedini konzervativni članovi Predstavničkog doma bili protiv pružanja pomoći Ukrajini, tvrdeći da sredstva treba usmjeriti u domaće investicije. Nedavne vijesti iz Slovačke također su pojačale zabrinutost za Ukrajinu.

Uspjeh političke stranke Smer na izborima u Slovačkoj podigao je obrve, jer je njihov lider Robert Fico obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, umjesto da se fokusira na pružanje humanitarne pomoći. Ova najava se smatra zabrinjavajućim razvojem situacije za Ukrajinu. U izjavi koju je dao John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Bijele kuće, otkriveno je da postoji dodatni vremenski okvir od otprilike šest do osam sedmica da Kijev ponovo započne svoje kontraofanzivne napore prije početka hladnog vremena.