Širom svijeta, korištenje DNK testiranja se pokazalo kao izuzetno uspješan i efikasan pristup ponovnom spajanju porodica. Benson je, vođen željom da otkrije istinu, uspio uspostaviti kontakt sa Johnovim rođakom preko zajedničkog poznanika po imenu Mick Henry, istaknute ličnosti u Brighton and Hove Genealogical Society.

Upuštajući se u iscrpnu potragu, Henry je uspio locirati Johnovu rođaku i odmah joj se obratio, ponizno tražeći njenu pomoć u organiziranju sastanka između Bensona i Johna. Uz njen blagoslov, Benson je napisao e-mail, vješto se maskirajući u Johnovog davno izgubljenog sina. U ovoj srdačnoj poruci, on je priznao potencijalno eksplozivnu prirodu svog otkrića, ali je iskreno naglasio da su se ovi događaji dogodili prije više od pola stoljeća, osiguravajući da niko na njegovoj strani neće pretrpjeti nikakvu štetu od otkrivanja.

Završavajući svoju molbu, ponizno je preklinjao Johna za šansu da konačno ujedini i sastavi dijelove njihove zajedničke istorije. Benson je svoju interakciju s Johnom opisao kao izuzetno nadrealni incident koji je nadmašio bilo koje drugo iskustvo s kojim se ikada susreo. Nije mogao a da ne bude zapanjen upadljivom fizičkom sličnošću između njih dvoje i zamršenim spojem emocija koje su ga preplavile tokom njihovog susreta. Benson nije mogao da izrazi dovoljno zahvalnosti što je ova osoba uspela da preživi, ​​priznajući da ne bi bilo iznenađujuće da su odbili da prime ažuriranje.

Prastara debata o prirodi naspram odgoja postaje posebno relevantna u ovoj situaciji: uprkos odsustvu bilo kakvog prethodnog kontakta, Benson i ova osoba izvanredno dijele neobičan smisao za humor, obožavanje motocikala i veliko interesovanje za fizičku kondiciju. Zaista je zapanjujuće kako dvije osobe koje se nikada nisu ukrstile mogu biti tako zapanjujuće slične.