Ako niste skloni radikalnim dijetama i intenzivnim treninzima, postoji jedna jednostavna promena jutarnje rutine koja može pokrenuti vaš metabolizam i pomoći vam u gubljenju kilograma. Reč je o napitku koji se sastoji od samo tri sastojka – peršuna, spiruline i limuna. Ovaj napitak ima sposobnost da podstakne vaše telo da se oslobodi viška vode, smanji nadutost, podstakne bešiku da češće izbacuje tečnost, što će doprineti gubitku kilograma i učiniti da izgledate vitkije. Ono što je najvažnije, svi sastojci su pristupačni, a za pripremu vam je potrebno svega pet minuta.
Sastojci:
 • 1 limun
 • 60 g peršuna
 • 1 kašičica spiruline
 • 60 ml vode
Priprema: Iscedite sok iz limuna i sitno iseckajte peršun. Stavite ih u šolju, prelijte vodom i dodajte kašičicu spiruline.
Primena: Ovaj napitak uvek konzumirajte na prazan želudac. Popijte po jednu šolju dnevno tokom šest dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana pre nego što ponovite ciklus. Važno je kako započinjete svoj dan, pa će biti korisno da umesto kafe na poslu ujutru pijete čaj od peršuna i limuna. Već nakon mesec dana redovne konzumacije, primetićete pozitivne rezultate na svom telu.

BONUS TEKST

Prirodni lekovi protiv depresije

Svako od nas, pod uticajem različitih okolnosti, povremeno može osećati tugu ili depresivno raspoloženje. Ovo je normalna ljudska emocija, jednako kao i osećaj sreće. Međutim, ako primetite da ste duže vreme izuzetno neraspoloženi, bez jasnog razloga, postoji mogućnost da se suočavate s depresijom, a ne samo prolaznom tugom.

Najčešći simptomi depresije uključuju uporno osećanje neraspoloženja, tuge i beznađa, nemogućnost doživljavanja zadovoljstva, poremećaj sna (često povećana potreba za spavanjem), smanjenu koncentraciju, razdražljivost, promene u apetitu, tromost, umor i opšti osećaj beznadežnosti.Ovo stanje nije samo neprijatno, već može biti i štetno po vaše zdravlje. Dugotrajna depresija koja se ne leči može dovesti do ozbiljnijih mentalnih poremećaja, stoga je važno shvatiti je ozbiljno i potražiti pomoć na vreme. Bitno je znati da nije sramota biti depresivan i da se ova bolest uglavnom uspešno leči.

Evo nekoliko najefikasnijih prirodnih lekova protiv depresije, koji mogu poboljšati vaše raspoloženje:

 1. Kantarion (Gospina trava): Poznata biljka za lečenje depresije u zapadnom svetu. Postoje naučni dokazi da upotreba kantarionovog ulja ili čaja može značajno ublažiti simptome depresije nakon nekoliko nedelja. Važno je napomenuti da se kantarion ne sme uzimati u kombinaciji sa farmaceutskim sredstvima za smirenje ili antidepresivima.
 2. Matičnjak: Osim što se koristi u lečenju depresije, matičnjak se pokazao efikasnim i kod drugih psihičkih problema poput strahova i nervne napetosti.
 3. Ginko Biloba: Ova biljka povoljno utiče na rad mozga i može pomoći u normalizaciji nivoa neurotransmitera koji su važni za dobro raspoloženje.
 4. Hrana bogata serotoninom: Hrana poput crne čokolade, avokada, piletine, jogurta, sira, oraha, ribljeg ulja i semena lana može povećati nivoe serotonina u telu, što može poboljšati raspoloženje.
 5. Vitamin D: Nedostatak vitamina D može biti uzrok depresije, posebno tokom zimskih meseci kada je manje sunčanih dana. Namirnice poput ulja jetre bakalara, sardina, skuše i lososa mogu pomoći u nadoknadi ovog vitamina.
 6. Fizička aktivnost: Redovno vežbanje i fizička aktivnost mogu značajno poboljšati raspoloženje i opšte stanje organizma.
 7. Boravak u prirodi: Kratak boravak u prirodi može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjiti osećaj beznadežnosti i podići raspoloženje.

Važno je da pristupite lečenju depresije holistički, uzimajući u obzir sve ove faktore kako biste postigli najbolje rezultate i unapredili svoje mentalno zdravlje.