Rade Lacković, tokom početka 2000-ih, zauzimao je poziciju jednog od najpopularnijih i najtiražnijih folk pevača na širem području Balkana. Njegovi hitovi i danas su neizostavni u muzičkom repertoaru, a neki od njih proizašli su direktno iz njegovog pera. U ekskluzivnom razgovoru za Kurir 2022. godine, otkrio je šta ga je inspirisalo za čuvenu pesmu “Ko je pijan zaspao za stolom” i kako je došlo do nastanka ovih stihova.ŽESTOKI MOMCI IZ PODZEMLJA INSPIRACIJA ZA VELIKI HIT! Rade Lacković otkrio kako je napisao pesmu koju i danas svi pevaju
Tekst za pesmu ‘Ko je pijan zaspao za stolom’ osmislila sam lično ja. Inspiraciju sam pronašao u jednoj intrigantnoj sceni u lokalnoj kafani, koju sam pretočio na papir, dok je muziku komponovao Mile Lazarević. Često sam nastupao u kafani ‘Bosna’, gde su se okupljali uticajni ljudi iz podzemlja. Ova situacija se odvijala nakon tragičnog događaja – ubistva Ljube Zemunca. Svi naši ‘teškaši’ su tu dolazili. Ćenta je bio redovan gost, zajedno sa celom ekipom. Na prvom stolu pored muzike, momci su uživali u vinu, muzici, ženama i novcu, da bi na kraju zaspali za stolom. Ta atmosfera mi je poslužila kao inspiracija za ovaj hit. Takođe, napisao sam još nekoliko pesama za sebe, rekao je tada Rade. Međutim, uprkos popularnosti pesme Ko je pijan zaspao za stolom, nije ona bila najunosnija u njegovoj karijeri, već jedna sasvim druga.
Jedno od najvećih ostvarenja u mojoj karijeri definitivno je pesma ‘Rekli su mi da si plakala’. Smatram je svojim vrhunskim hitom. Često na koncertima zabeležim reakcije publike uz ovu pesmu i podelim ih na Fejsbuku. Prijatelji me pitaju zašto uvek počinjem nastupe ovom pesmom, pa im objasnim da iako sam pre nje otpevao desetak numera, ova je omiljena i pevaju je svi prisutni, gotovo horovski… ‘Da ima ljubavi’ je pesma kojom otvaram gotovo svaki nastup. Ideja za nju došla je sasvim spontano. Primio sam poruku na telefon od devojke koja je bila zaljubljena u mene. Njene reči su bile tako dirljive da sam ih odmah prosledio tekstopiscu Milanku i kompozitoru Peri Zdravkoviću. Rekao sam im da bi pesma trebalo da odražava tu emociju, a Milanko je za nekoliko minuta napisao stihove: ‘Ista mi poruka danima stiže, na sve si spremna da budeš mi bliže’… Pesma je postala ogroman hit i dan-danas je omiljena, a sve je počelo od jedne SMS poruke, otkrio je Lacković. Njegove priče o nastanku hitova svedoče o raznolikosti inspiracija i načina na koje umetnost pronalazi put do publike.

Rade Lacković, folk pevač čije ime zauzima posebno mesto u muzičkoj sceni Balkana, proslavio se kao jedan od najpopularnijih i najtiražnijih izvođača početkom 2000-ih. Rođen u Srbiji, Rade je stekao veliku popularnost zahvaljujući svojoj autentičnoj interpretaciji narodne muzike i brojnim hitovima koji su osvojili srca publike širom regiona. Njegovi singlovi i albumi i dan danas ostaju omiljeni među ljubiteljima folka, a neki od njih su postali pravi evergrin hitovi. Rade Lacković je poznat i po tome što je sam napisao tekstove za neke od svojih pesama, dodajući im posebnu ličnu notu i emotivnu dubinu.

Jedan od njegovih najpoznatijih hitova, “Ko je pijan zaspao za stolom”, proistekao je iz ličnog iskustva i posmatranja života u kafani “Bosna”, gde su se okupljali razni likovi, uključujući i pripadnike “podzemlja”. Inspirisan tim događajima, Rade je uspeo da prenese atmosferu kafanskog života u svoje stihove, čineći ih autentičnim i prepoznatljivim. Iako “Ko je pijan zaspao za stolom” nije donela najviše finansijske dobiti, Rade smatra da je pesma “Rekli su mi da si plakala” jedan od njegovih najvećih hitova. Ta pesma, emotivna i puna dubine, osvaja srca publike širom regiona i često se ističe kao jedna od najomiljenijih na njegovim nastupima.

Interesantno je da je pesma “Da ima ljubavi”, koja takođe spada u red njegovih uspešnica, nastala iz inspiracije SMS porukom koju je dobio od devojke koja je bila zaljubljena u njega. Ta spontana i emotivna poruka poslužila je kao osnova za pesmu koja je osvojila mnoga srca i postala deo folk kanona. Rade Lacković je pevač čije pesme prenose širok spektar emocija, od radosti do tuge, od nostalgije do nade. Njegov doprinos narodnoj muzici ostaje neizbrisiv, a njegova muzika i dalje dopire do srca mnogih ljubitelja folka širom Balkana.