Fascinacija britanskom kraljevskom prisutna je kod ljudi širom svijeta, a nedavna vijest o abdikaciji princa Harryja i dalje odjekuje medijima. Samo 48 sati nakon otkrivanja portreta u Buckinghamskoj palači, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa šokirali su javnost izjavom da su dali ostavku na mjesto aktivnih članova kraljevske obitelji. Nakon toga nisu gubili vrijeme organizirajući svoje preseljenje u Sjedinjene Države.

Već neko vrijeme kruže nagađanja o navodnom neslaganju princa Harryja, vojvode od Sussexa, i Meghan Markle, vojvotkinje od Sussexa, te britanske kraljevske obitelji. Za mnoge je bio šok kada su na kraju donijeli odluku o prekidu veze s institucijom. Početkom 2020. godine objavili su da se povlače sa svojih visokih obiteljskih pozicija, čime su zapravo završili svoje dosadašnje obveze kao članovi kraljevske obitelji. Ovaj odlazak mediji su naširoko nazivali “Megxit”. Preselili su se u Sjedinjene Države, ali su i dalje zadržali naslove koje im je dodijelila pokojna kraljica Elizabeta.

Harry i Meghan opširno su raspravljali o svojim problemima s Englandom u raznim intervjuima i ispovijestima. Biograf kraljevske obitelji, Andrew Morton, koji je napisao bestseler “Diana: Her True Story, in Her Words”, također je napisao neautoriziranu biografiju pod naslovom “Megan: The Hollywood Princess”. U ovoj biografiji Morton ističe dosljedne osjećaje isključenosti koje su princ Harry i Meghan Markle doživljavali unutar kraljevske obitelji, koja se obično naziva Firma. Odluku o napuštanju monarhije u konačnici je učvrstila fotografija koju je Buckinghamska palača objavila početkom 2020. godine, što je dodatno zaoštrilo situaciju.

Prema Andrewu Mortonu, prisutnost kraljice Elizabete II uz njezine nasljednike na portretu imala je štetan utjecaj na princa Harryja i Meghan Markle. Počevši od kraljice, linija nasljeđivanja proteže se do njezinog najstarijeg sina, Charlesa, a slijede ga princ William i njegovo prvorođeno dijete, princ George, koji drže drugo i treće mjesto. Morton je u svojoj knjizi prenio percepciju para da cijela monarhija radi protiv njih, osjećaj pojačan sveprisutnim dokazima. Razabrali su implicitnu poruku da će monarhija opstati bez obzira na njihov angažman. Objavljivanje kraljevskog portreta dogodilo se samo dva dana prije vijesti o namjeri vojvode i vojvotkinje od Sussexa da se povuku sa svojih kraljevskih dužnosti i traže financijsku neovisnost. Par je objavio svoj plan da svoje vrijeme podijeli između Sjeverne Amerike i Ujedinjenog Kraljevstva, naglašavajući svoju nepokolebljivu odanost kraljici. Nakon preseljenja u Montecito, par je doživio radosni dolazak svog sina, Archieja, a zatim su poželjeli dobrodošlicu svojoj kćeri, Lilibet. Dok su Harryjevi nastupi u Engleskoj ograničeni na značajne prilike, posjeti njegove supruge zemlji još su rjeđi. Kružila su nagađanja o potencijalnom razdvajanju para, ali nije bilo službene potvrde.

U biografiji princa Harryja napokon su razotkrivene dugogodišnje glasine i obiteljske tajne koje su generacijama proganjale britansku kraljevsku obitelj. Među tim otkrićima jedno je duboko odjeknulo u javnosti. Tijekom svog govora, princ Harry dotakao se raznih tema, uključujući misije u Afganistanu, njegovu maćehu Camillu, odnos s bratom Williamom te kontroverznu izjavu kralja Charlesa kojom je doveo u pitanje svoje očinstvo, a koja je izazvala značajne kontroverze. Tijekom Harryjeva odrastanja bilo je raširenih nagađanja o njegovom pravom očinstvu, sugerirajući da bi major James Hewitt, bivši ljubavnik princeze Diane, mogao biti njegov biološki otac. No, i Diana i Hewitt oštro su demantirali te tvrdnje, ističući kako je njihova veza započela nakon Harryjeva rođenja. Prema izvješćima, njihova navodna afera trajala je pet godina, a počela je nakon prvog susreta na večeri 1986.

Iako Charles nikada nije izravno razgovarao o glasinama s Harryjem, izvlačio je zadovoljstvo iz sarkastičnih primjedbi koje su izrečene. Prema Harryju, njegov je otac imao sklonost držanju propovijedi i često je koristio frazu: “Tko može sa sigurnošću reći nosiš li doista titulu princa od Walesa? Tko može reći jesam li ja doista tvoj biološki otac?” Britanski princ se prisjeća da se unatoč neumjesnosti šale često nasmijao, pogotovo s obzirom na glasine koje su vladale u tom razdoblju.