Vlado Kalember je ostao istaknuti simbol Jugoslavije, budući da je u bivšoj državi bio poznat kao najveći zavodnik na muzičkoj sceni, osvajajući srca mnogih žena svojim šarmom i harizmom.

  • Kao frontmen legendarne grupe “Srebrna krila”, snimao je duete s najvećim zvezdama, osvajajući publiku širom regiona svojim osmehom. I danas, uprkos prolasku vremena, ostaje veran muzici, ne menjajući svoj prepoznatljivi stil.

Svoju muzičku karijeru započeo je sedamdesetih godina prošlog veka, da bi dostigao vrhunac slave tokom osamdesetih. Vlado je bio poznat kao jedan od najlepših muškaraca na Balkanu, a njegov osmeh i danas očarava ljude širom regiona. Grupu “Srebrna krila” osnovao je 1978. godine, a njihove pesme i danas su nezaobilazni hitovi.

Među najpoznatijim numerama koje je izvodio Vlado Kalember su: “Vino na usnama”, “Ana”, “Zakuni se ljubavi”, “Prva noć sa njom”, “Ja nisam kockar”, “Otkad si otišla”… Posebno je ostao upamćen po duetu s Lepom Brenom u pesmi “Jugoslovenka”.

Ove godine, Vlado će proslaviti svoj 71. rođendan, što je iznenadilo mnoge njegove fanove. Rođen je 26. aprila 1953. godine u Strumici, a njegov doprinos muzici i dalje ostaje neizbrisiv deo kulturnog nasleđa Balkana.

BONUS TEKST

Beli luk (Allium sativum) je poznat kao izuzetno moćan prirodni lek još od davnina. Često se spominje da su stari Egipćani, tokom gradnje piramida, svojim robovima često davali beli luk kako bi održali njihovo zdravlje i kondiciju. Ova biljka je takođe glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zabeležen pre više od 2000 godina. Tokom istorije, u vreme ratova i gladnih perioda širom sveta, beli luk je bio važna namirnica i lek za mnoge bolesti. U ishrani stogodišnjaka sa Kavkaza, crni hleb, beli luk i kiselo mleko su osnovne namirnice. Čak su i istraživanja u Japanu pre dva veka potvrdila pozitivan uticaj belog luka na bolest beri-beri. U našoj narodnoj medicini, beli luk je visoko cenjen i često se koristi u sastavu mnogih melema i biljnih lekova.

Današnja savremena medicina, putem naučnih istraživanja, samo potvrđuje sve ranije poznate informacije o ovoj biljci, koje su se vekovima prenosile s kolena na koleno. U apotekama širom sveta dostupan je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka, koji se koriste kao pomoćna lekovita i preventivna sredstva.

Što se tiče lekovitih svojstava belog luka, na prvom mestu, on snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Osim toga, dokazano je da je beli luk efikasan antibiotik, često se koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka smanjuje se rizik od pojave raka, povećava se imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Takođe je potvrđeno da deluje protiv ćelija tumora, pa se koristi kao korisno pomoćno sredstvo u lečenju raka. Beli luk štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Pored toga, beli luk čak smanjuje umor, napetost, i uznemirenost, te poboljšava raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Takođe deluje protiv crevnih parazita i gljivičnih infekcija.

U malim količinama, beli luk kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (poput pasulja i graška), može umanjiti nadimanje stomaka. Kao odličan antioksidans, beli luk usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, uključujući kataraktu, bronhitis i Parkinsonovu bolest.

Interesantno je spomenuti da bebe prilikom dojenja često konzumiraju veću količinu mleka ako je majka nešto pre dojenja konzumirala beli luk. Pri tome, ne izaziva dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i ne sisaju dovoljno.

Na samom početku gripa ili prehlade, preporučuje se konzumiranje jednog ili dva čena belog luka. Ova biljka efikasno uništava bakterije, viruse i gljivice, pa može sprečiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, beli luk može pomoći jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Beli luk ima lekovita svojstva kako u svežem, tako i u kuvanom obliku, pri čemu je najefikasniji zaštita krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze. Ukiseljen beli luk se preporučuje kao zaštita od raka.

Jedan od popularnih recepata je mešavina belog luka, limuna i meda, koja se koristi za usporavanje procesa starenja organizma. Da biste je pripremili, sitno sameljite 10 glavica belog luka i dobro ih pomešajte sa 1 kg meda i sokom od 10 limuna. Zatim naspite u staklenu posudu, poklopite i ostavite da odstoji 8-10 dana. Nakon toga, uzimajte po jednu kašiku ove mešavine dva puta dnevno, pre obroka.