Prošlo je već tri decenije od kako nas je napustio Dragomir Bojanić, poznatiji kao Gidra, čija slava ni danas ne blijedi. Avanture omiljenog lika Žike Pavlovića iz “Žikine dinastije” i dalje privlače i generacije koje nisu ni bile rođene u vreme kada je ova kultna serija snimana.

Glumac sa neponovljivim šarmom bio je u braku čak tri puta, i to svaki put sa istom ženom, glumicom Ljiljanom Kontić. Njih dvoje su se upoznali na fakultetu, venčali 1966. godine, a tokom burnog zajedničkog života rastajali su se i mirili, jer nisu mogli da budu jedno bez drugog. Imali su ćerku Jelenu, rođenu 1970. godine.

O životu Dragomira Bojanića u privatnosti danas najviše zna Jovan Stojanović, unuk njegovog brata Milomira. Iako je imao samo sedam godina kada je Gidra preminuo, dobro pamti svog deda-strica. “Često sam ga posećivao u njegovom stanu blizu Kalemegdana. Bio je isti kao lik Žika iz serije, nasmejan i vedar. Nikada ga nisam video tužnog ili namrgođenog”, kaže Jovan.

“Nije tačno da je moj deda bio švaler”, dodaje on. “On je mnogo voleo moju babu Ljiljanu i iz te ljubavi dolazile su i svađe. Često su se rastajali, ali se uvek vraćao njoj. Nije odlazio zbog drugih žena, to nije istina”, otkriva Jovan, koji je i sam nasledio šarm svog dede Dragomira Bojanića. Danas je Jovan u srećnom braku sa Majom, sa kojom ima sina Alekseja.

BONUS TEKST

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum-hidrogenkarbonat ili natrijum-bikarbonat, je bijeli kristalni prah koji se često koristi u domaćinstvu i medicini. Ona ima mnogo primjena, uključujući čišćenje, kuhanje, kao i medicinske svrhe.

Ovdje su neke od najčešćih primjena sode bikarbone:

  • Čišćenje: Soda bikarbona se često koristi kao prirodno sredstvo za čišćenje. Može se koristiti za uklanjanje mrlja i nečistoća s površina kao što su sudopere, pločice, sudovi i tepisi.
  • Neutralizacija mirisa: S obzirom na svoje svojstvo apsorpcije mirisa, soda bikarbona je odlična za neutralizaciju neprijatnih mirisa u frižideru, ormarima, cipelama ili tepisima. Samo malu količinu sipajte na problematično mjesto i pustite da upije neželjene mirise.
  • Kuhanje: Soda bikarbona se često koristi u kuhinji kao sredstvo za prašak za pecivo. Takođe se može koristiti u nekim receptima za kolače i peciva radi dodavanja vazdušastog efekta.
  • Medicinske svrhe: Soda bikarbona ima antacidna svojstva i može se koristiti za ublažavanje simptoma žgaravice i gorušice. Takođe se ponekad koristi u kupkama kako bi umirila iritiranu kožu.
  • Dom za kupanje: Dodavanje sode bikarbone u kadu može pružiti osjećaj opuštanja i pomoći u ublažavanju napetosti mišića. Takođe može pomoći u hidrataciji i omekšavanju kože.

Ove su samo neke od primjena sode bikarbone, a njeni mnogi korisnički i medicinski benefiti čine je važnim sastojkom u mnogim domaćinstvima. Važno je koristiti je sa oprezom i u skladu sa uputstvima kako bi se izbjegle neželjene reakcije ili komplikacije.

Evo nekoliko načina na koje se soda bikarbona može koristiti kao lek:

  • Za ublažavanje žgaravice i gorušice: Soda bikarbona je poznata po svom antacidnom svojstvu, koje može pomoći u neutralizaciji viška kiseline u želucu i ublažavanju simptoma žgaravice i gorušice. Međutim, treba je koristiti sa oprezom i ne prečesto, jer prekomjerna konzumacija može izazvati nuspojave poput nadimanja i alkaloze.
  • Za oralnu higijenu: Soda bikarbona se ponekad koristi kao sredstvo za izbjeljivanje zuba ili kao sredstvo za čišćenje zuba i desni. Mešavina sode bikarbone sa vodom može se koristiti za ispiranje usta radi ublažavanja upale desni ili ublažavanja neprijatnog zadaha.
  • Za ublažavanje svraba i iritacije kože: Kupka sa dodatkom sode bikarbone može pomoći u ublažavanju svraba i iritacije kože kod osoba sa ekcemom, osipima ili drugim kožnim oboljenjima. Takođe, pasta od sode bikarbone može se nanositi na ubode insekata radi ublažavanja svraba i iritacije.
  • Za ublažavanje simptoma urinarnih infekcija: Neke osobe koriste sodu bikarbonu kao kućni lek za ublažavanje simptoma urinarnih infekcija, kao što su peckanje prilikom mokrenja ili česte posete toaletu. Međutim, ovo nije standardni tretman za urinarne infekcije i treba se konsultovati sa lekarom pre upotrebe.
  • Za ublažavanje simptoma alergija i sinusnih infekcija:Ispranje nosa rastvorom sode bikarbone i slane vode može pomoći u ublažavanju začepljenog nosa, iritacije sinusa i simptoma alergija. Međutim, opet je važno konsultovati se sa lekarom pre primene ovog tretmana.