Kemal Monteno, istaknuta ličnost na području Balkana, napustio je ovaj svijet prije osam godina. Međutim, njegovo trajno naslijeđe i dalje osvaja njegove vjerne sljedbenike. Svake godine, 21. siječnja, njegovi štovatelji odvoje trenutak za sjećanje na bezvremenskog trubadura, čije su melodične kreacije još uvijek prožete očaravajućom esencijom ljubavi koja ga je potaknula do slave. Bilo da nastupa pred publikom na koncertu ili drnda po gitari među prijateljima u ugodnoj taverni, Kemal je dosljedno odisao istom razinom žara i ushićenja. Njegova predanost glazbi nije poznavala granice; ne samo da je uživao u pjevanju, već je i revno surađivao s kolegama umjetnicima, stvarajući tekstove i skladajući melodije. Osim svog glazbenog bavljenja, Kemal je u srcu gajio još jednu duboku ljubav – Branku, ženu koja je stekla široko priznanje diljem bivše Jugoslavije zahvaljujući Kemalovoj poznatoj baladi “Jedna noć u prosincu”.

Na sarajevskom korzu imao sam zadovoljstvo prvi put upoznati Branka. S nepunih sedamnaest godina bila je nekoliko godina mlađa od mene. Međutim, naša je veza bila trenutna i neporeciva, pružajući nam osjećaj sigurnosti koji je trajao tijekom vremena. Ova nepokolebljiva stabilnost očita je u našem trajnom partnerstvu, bez ikakvih pogrešaka. Po mom povratku s odsluženja vojnog roka izmijenili smo zavjete 26. lipnja 1971. Sljedeće veljače na svijet je došla kći Adrijana, a dvije godine kasnije i sin Giani. Trenutno mi moje unuke, Lejla i Lora, donose bezgraničnu radost i svrhu.

Lejla, rođena u Sarajevu 1993. godine, i Lora, rođena dvije godine kasnije u Njemačkoj, procvjetale su u izuzetne mlade žene koje trenutno pohađaju srednju školu. Kemal je u jednom trenutku izrazio neizmjeran ponos njihovim postignućima. U rasponu od 44 godine Branka i Kemal dijelili su živote, od kojih su 43 godine posvetili braku. U početku je Branka osjetila trunku zavisti, što je i razumljivo s obzirom na Kemalove zanosne plave oči i primamljiv glas koji je plijenio pozornost drugih žena. Međutim, brzo je shvatila da ljubomora neće donijeti pozitivan ishod.

“Kada je krenuo na tromjesečno putovanje u Rusiju, koju sam drugu opciju imao?” jednom je razmišljala. Ipak, ono što joj je najvažnije bio je Kemalov siguran povratak. Bez obzira na goleme razdaljine koje je Kemal prevalio po zemaljskoj kugli, uvijek bi neizbježno pronašao put do svoje obožavane Branke. Njihova ljubav ostala je nepokolebljiva do samog kraja života slavnog Keme.