U našem modernom društvu uobičajena je pojava da različite religije i kulture posjeduju određene prakse koje se mogu činiti nekonvencionalnima ili zastarjelima. Ipak, islam često nosi najveći teret neumoljivog ispitivanja i osude. Pojedinci iz zapadnih društava često izražavaju svoje neslaganje s islamskim tradicijama i vjerovanjima, posebno ističući ono što oni doživljavaju kao podjarmljivanje žena. Rasprave se često vrte oko tradicionalnih odjevnih predmeta poput burke i hidžabija, s idejom da su žene prisiljene ili ispranog mozga da ih nose.

Istina je da su u zemljama kao što je Afganistan i muškarci i žene obavezni slijediti smjernice skromnosti pokrivajući svoju kosu i tijelo, kao što nalažu islamska načela. Međutim, bitno je razumjeti da nošenje burke nije obavezan uvjet za žene, jer stručnjaci tvrde da je to u konačnici stvar osobnog izbora muslimanki.

U popularnoj američkoj sitcom seriji “Seks i grad” glavni likovi kreću na putovanje u Dubai, susrećući žene odjevene u islamsku odjeću ukrašene elegantnim markiranim trapericama i drugim modernim predmetima. Međutim, važno je napomenuti da se stvarnost regije razlikuje od ovog prikaza, prvenstveno zbog ekstremnih vrućina koje tamo vladaju. Iako je istina da žene često nose donje rublje ispod odjeće kako bi se borile protiv visokih temperatura, nije neuobičajeno da izaberu traperice i majice kratkih rukava koje će nositi ispod hidžaba tijekom godišnjih doba osim ljeta.

Unutar arapskih naroda, brojne muslimanke izražavaju svoju sklonost da se predstavljaju kao besprijekorno dotjerane, ukrašene i ukrašene u privatnosti svojih domova, dok skrivaju svoju ljepotu od znatiželjnih očiju nepoznatih muškaraca u javnim okruženjima. Konsenzus među muslimanima je da se nošenje burke nikada ne bi trebalo prisiljavati na žene, a ako se žena odluči da je dobrovoljno nosi, to se smatra načinom da ojača svoju duhovnu vezu s Allahom. Nažalost, značajan dio ovog znanja pogrešno je protumačen u zapadnim društvima.