Kada bismo razmišljali o tome kakve posljedice možemo imati od svake namirnice koju pojedemo, nikada više ništa ne bismo ni stavili u usta. Nažalost, mnoge namirnice mogu izazvati alergiju, pa čak i one koje koristimo svakodnevno.

Nakon što je konzumirao smokvu, Vanja, stanovnica Hrvatske, pala je u komu.

Vanja Gudac, 43-godišnjak, i njegova obitelj trenutno vode izazovnu bitku nakon konzumiranja obične smokve koja im je zauvijek promijenila živote.

Unatoč tome što su medicinski stručnjaci izgubili nadu u Vanju, koji je već 73 dana u komi zbog oštećenja mozga uslijed nedostatka kisika, njegova obitelj ga odbija napustiti. I dalje se bore za njegov oporavak, pogotovo jer Vanja pokazuje blagu reakciju na određene slušne podražaje.

Vanja, 43-godišnjak iz Hrvatske, zbog zdravstvenog je stanja hospitaliziran. Ubrzo nakon prijema bolničko osoblje otkrilo ga je na podu zahoda. Kasnije je otkriveno da mu se smokva zaglavila u grlu, prekinuvši mu dovod kisika i uzrokujući da pade u komu. Obitelj Gudac, koja je do tada živjela idilično, sve se srušilo u nekoliko sekundi, kao da je srušen špil karata.

Tijekom prvih 15 dana njegovog komatoznog stanja, situacija je bila prilično teška. Liječnici su nas više puta obavijestili da se neće moći izvući. Međutim, nakon tog perioda počeli su nas pitati kada ćemo ga odvesti kući. Tretirali su ga kao puki komad dekora, lišen života i vitalnosti, priča njegova majka Vera Gudac.

Vanja, s druge strane, pozitivno reagira na glazbu, snimke i glasovne poruke. “Svaki dan ga posjećujem i puštam mu zbirku pjesama, pozdrava i želja za što brži oporavak od nepoznatih ljudi. Najdraži trenuci su kad trepne ili se rukuje sa mnom. Iako su institucije digle ruke od Vanje, ja odbijam učinite isto“, rekla je Tatjana Popović Naglić.

Prema riječima Vlade Naglića, brata dotične osobe, svaki video ili slika koju dobije utješi ga i motivira da vjeruje u bolju budućnost. Naglić smatra da zato njegovom bratu pomoć može dobro doći. Po njegovim vlastitim riječima, “preklinjem svakoga tko je u mogućnosti i čuo je za Vanjinu situaciju da nam se javi.

Čak i ako je to samo poruka pozdrava ili izražavanje sućuti nakon čitanja njegove priče, bilo bi to jako cijenjeno. I najmanja gesta može značajno promijeniti Vanjin život. To je sve što mu treba, a mi to možemo pružiti.” Izjavio je to Popović Naglić, još jedan član Vanjine obitelji.

Prema riječima Marine Raguž, neurokirurginje iz Kliničke bolnice Dubrava, porukama je moguće stimulirati mozak osoba u komi. Raguž je naveo da obitelji oboljelih često razgovaraju sa svojim najbližima, puštaju glazbu, te se bave raznim drugim metodama stimulacije jer je moguće da te metode doista mogu stimulirati mozak.

Prema njezinim riječima, u Hrvatskoj su dokumentirani brojni slučajevi slični Vanjinom. Nažalost, neki od ovih slučajeva su prilično neobični, a neki od najčudnijih primjera dogodili su se kod djece. Jedno dijete, koje je razmatrano za duboku moždanu stimulaciju, ugušilo se zbog klikera. Osim toga, tu je i dijete pacijent koje se ugušilo nakon što je napuhalo balon.

Provodeći eksperimentalno istraživanje, surađivala je s drugim liječnikom i uspješno probudila otprilike 30% pojedinaca koji su postigli razinu svijesti potrebnu za komunikaciju. Kako bi se kvalificirao za gore navedenu tehniku, kandidat mora zadovoljiti nekoliko preduvjeta, uključujući neurofiziološke, neuroradiološke i kliničke kriterije.

Ti kriteriji obuhvaćaju ispitivanje postojanja signala između mozga i perifernog živčanog sustava, procjenu zdravstvenog stanja pacijenta te provođenje niza radioloških pretraga, navela je.