Pošto je ekipa sada kompletirana, potraga za otkrivanjem tajni Ražanine zagonetne šupljine je zaista počela. Seljani su zadržali dah u iščekivanju, nadajući se da će Boris i njegovi kolege istraživači rasvijetliti drevno porijeklo i skriveni značaj ove misteriozne karakteristike. Kako je tim dublje ulazio u svoje istraživanje, selo je vrvjelo od iščekivanja i željno iščekujući otkrića koja su ih čekala. Ražana, živopisno selo smešteno između Divčibara i Kosjerića, dugo je važilo za zaista očaravajuću destinaciju.

Poreklo i svrha ove neobične šupljine ostali su obavijeni velom misterije, izazivajući beskrajnu radoznalost i nagađanja. Rešen da otkrije istinu, okupljen je istraživački tim, uz Borisa Stanojevića, renomiranog beogradskog speleologa, koji je svoju stručnost uneo u istragu. Postojanje tunela u blizini bilo je široko priznato, iako je bilo nejasnoća oko njegove klasifikacije kao pećine zbog nedavnog pucanja poda. U prošlosti je tunelska konstrukcija bila podijeljena na dva dijela. Dva otvora, veličine dva i po metra, nastala su jedan na drugom.

Kada su ovi otvori spojeni i dobio je ulaz širine pet metara. Međutim, tunel je ostao nedovršen i na kraju je bio blokiran, ostavljajući vidljivim samo gornji dio. Vremenom su se pojedini dijelovi plafona urušili, što je dovelo do toga da su se rupe ispunile vodom od padavina, formirajući tako bistro, ali nepristupačno jezero.

Zbog velike nadmorske visine, za spuštanje u jezero neophodna je pratnja i upotreba pozamašnih merdevina ili užadi, kako Boris objašnjava.  Selo Ražana ima izvanredan ulaz u ovaj tunel, koji su temeljito istražili iskusni speleolozi, otkrivajući njegovu zadivljujuću dubinu od skoro 800 metara.