Poznati ulični pevač Mustafa Hrustić iz Zenice stupio je u brak s Dženitom Osmanović iz Zavidovića, koju je upoznao putem društvene mreže Facebook. Ističe da je prihvatio njenu decu iz prethodnog braka. Žive u kući Dženite i jedva spajaju kraj s krajem. Mustafa radi sve poslove kako bi donosio hleb kući. Trenutno prikuplja sekundarne sirovine, a ponekad zapeva zarad nekoliko marki.Zvučnik mi je prestao raditi, imam mikrofon u koferu, ali bez zvučnika. Tako da idem oko sa kolicima i nije me sramota kopati po kantama. Radim kao i svi”, kaže Mustafa. “Upoznali smo se preko Fejsbuka, trajalo je mesec dana.”
“Mustafa je dobar čovek, nije loš. Kopamo po smeću i tako se borimo za život. Imala sam dvoje dece, jedno je preminulo na licu mesta. Nemamo stalna primanja, već šest meseci nismo dobili dečiji dodatak”, priča Dženita, dodajući da zajedno s Mustafom ide na zaradu: “Dok on peva, ja prosim!”Svako jutro ustajemo oko 6 sati, popijemo kafu, pripremimo decu i krenemo na posao”, kaže Mustafa.
Pre nekoliko meseci, Mustafa je završio pod mostom u Zenici zbog nemogućnosti plaćanja stanarine i računa. Tada mu je pevačica Marija Šerifović pritekla u pomoć. U julu prošle godine, Marija je posetila Mustafu, platila mu stan i račune za godinu dana, te mu pomogla da pronađe posao na bazenu. Od svih tih pevača, ona je jedina koja mi je pritekla u pomoć, i hvala joj od srca, kao i svim ostalim ljudima koji su mi pomogli”, ističe Mustafa.

BONUS TEKST

Surutka je izuzetno bogata proteinima, vitaminima (B2, B6, B12, C, K), aminokiselinama, enzimima, i mineralima koji su neophodni za zdravlje i razvoj živih bića. Ona sadrži minerale poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, i magnezijuma koji su ključni za očuvanje tonusa ćelija i sprečavanje raznih zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak, moždani udar i infarkt. Proteini prisutni u surutki pomažu u prevenciji osteoporoze, regulaciji holesterola, zaustavljanju dejstva zubnog plaka, povećanju mišićne mase, jačanju imuniteta, smanjenju stresa, i što je veoma važno, u regeneraciji jetre.Jetra, kao najveća žlezda u našem organizmu, ima sposobnost regeneracije i obavlja ključne funkcije poput prerade hrane koju konzumiramo i detoksikacije organizma, štiteći nas od štetnih toksina.

Minerali prisutni u surutki igraju ključnu ulogu u održavanju tonusa ćelija, sprečavajući visok krvni pritisak, moždane udare i srčane infarkte. Proteini u surutki pridonose prevenciji osteoporoze, regulaciji holesterola, zaustavljanju dejstva zubnog plaka, povećanju mišićne mase, jačanju imunološkog sistema i smanjenju stresa. Osim toga, proteini imaju važnu ulogu u regeneraciji jetre.Hemijski lekovi mogu opteretiti jetru, budući da su strane materije organizmu, stoga je preporučljivo uzimati surutku tokom takvih terapija.

Za terapiju regeneracije jetre uz pomoć surutke, preporučuje se redovno pijenje surutke (od 0.5 do 1L) u dužem vremenskom periodu, uz izbegavanje masne hrane, alkohola, cigareta i drugih supstanci koje mogu štetiti jetri. Takođe, za postizanje boljih rezultata, preporučuje se konzumacija mladog sira u isto vreme, idealno za doručak na prazan stomak.Surutka se takođe preporučuje i kao deo režima za mršavljenje, jer njeni proteini doprinose gubitku kilograma i povećavaju mišićnu masu. Takođe, ona pruža osećaj sitosti povećavajući nivoe hormona koji smanjuju apetit.