Potraga za dvogodišnjom djevojčicom nestalom u Srbiji već tjedan dana zaokuplja pažnju cijele regije i budi mješavinu nade i strepnje. Dok neki prstom upiru u djevojčinu majku zbog njenog nestanka, policija još nije otkrila nikakve konkretne dokaze, ukoliko uopšte i raspolažu s njima. 

Stefan Dragomirović, stric nestale djevojčice Danke Ilić (2), dao je ispovijest kojom dovodi u pitanje dotadašnju percepciju njegove sestre. Unatoč krivnji koja joj se pripisuje, malo njih uistinu shvaća unutarnji nemir koji ona možda proživljava, doimajući se udaljenim, ali tiho postojanim. Ovo otkriće dolazi nakon mukotrpne šestodnevne potrage. Sa suzama koje su tekle niz lice, Stefan Dragomirović je izlio svoje srce, artikulirajući ogromnu patnju koju trenutno trpe.

Stric Danke Ilić odmah je na početku istaknuo kako je njezina majka Ivana nakon nestanka mlade djevojke bezbrojne sate provela u obližnjoj policijskoj postaji, svesrdno pomažući vlastima u potrazi. Vrijedi spomenuti da sugovornikova sestra rado provodi poduže vrijeme u policijskoj postaji, od izlaska do zalaska sunca, pokušavajući se prisjetiti bilo koje sitnice koja može pomoći vlastima. Bitno je naglasiti da se ona ne nalazi u pritvoru, umjesto toga, ona aktivno surađuje s policijom dok provode svoju istragu i ima nepokolebljivu želju da oni brzo pronađu njezino dijete.

Nadalje, on naglašava činjenicu da unatoč općem konsenzusu o krivnji njegove sestre, istina o njezinom boravištu i okolnostima nestanka djevojčice ostaju obavijene misterijom. Iako je moja sestra prvenstveno kriva za krivnju, pravu dubinu njezinih unutarnjih bitaka mnogi ne shvaćaju u potpunosti. Iako se izvana može činiti odvojenom, postoji duboki nemir koji je izjeda iznutra. Važno je prisjetiti se nezamislivih okolnosti koje prolazi i Danka, njezina kći.

Osim toga, usred tog kaosa, moja sestra nastavlja nositi teret svoje trudnoće, odbijajući podleći silnom stresu. Ove osjećaje ponavlja i njezin ujak. Prema riječima malenog strica, Danka, koja inače rijetko pušta suze, vjeruje drugima. Ujak priznaje ogromne poteškoće s kojima se susreću svi uključeni u ovu situaciju. U rasponu od šest dana, izdržali su ogromnu tjeskobu dok su napeto iščekivali bilo kakav oblik komunikacije ili naznake od svoje voljene Danke.

Tijekom naše rasprave, osoba s kojom sam razgovarao spomenula je nedavno objavljeni video s djevojkom koja nevjerojatno podsjeća na nekoga iz Danske, dok su u Beču slučajno dvije osobe koje dolaze iz Rumunjske. Ne može se definitivno utvrditi nacionalnost osobe zbog loše kvalitete videa. Sa nestrpljenjem čekamo službenu potvrdu. Djevojčin hod i frizura sugeriraju mogućnost, ali nam sigurnost izmiče. Tvorci videa nisu pružili jasne dokaze koji bi poduprli njihovu tvrdnju da su te žene Rumunjke.

Okolnosti koje okružuju ovu situaciju pune su nedosljednosti. Ipak, Dankin ujak izrazio je veliku želju da se ona sigurno vrati kući. Nadalje, primjećuje da se Danka razlikuje od ostale djece koja često traže majčino društvo i svoju tugu izražavaju kroz suze, ističući da ona nije razmaženo dijete. Prema onome što sam shvatio iz videa, čini se da Danka nema nikakvih znakova straha. Naprotiv, ona odiše prijateljskim držanjem. Dok se druga djeca često otimaju za majčinu pozornost, Danka se čini zadovoljna baveći se svojim igračkama i zabavljajući se. Usprkos tome, kada joj treba nešto poput prehrane ili hidratacije, potražit će pomoć moje sestre.

Ovo zapažanje bilo je preneseno s primjetnom nijansom melankolije u njegovu tonu. U razgovoru s novinarima, djed Danke Ilić s očeve strane pokazao je sumnju i izjavio da će povjerovati u postojanje svoje unuke tek kada je ugleda. No, usprkos okolnostima, djed ostaje optimističan i vjeruje da je Danka još živa, a utjehu nalazi u tračku nade koji te okolnosti pružaju. Točno u 3.30 ujutro dogodio se veliki razvoj događaja u istrazi o nestanku Danke Ilić koja je u tijeku, jer su vlasti dobile ključni trag da je djevojčica viđena u Beču u društvu dvije osobe porijeklom iz Rumunjske. Informer je razgovarao i s njezinom majkom povodom viralnog videa koji je uzburkao javnost, a prikazuje djevojčicu u Beču u društvu dvije Rumunjke koje nevjerojatno podsjećaju na nestalu Danku Ilić.

Ivana je napomenula kako se nije susrela ni s jednim videom te se aktivno suzdržava od skrolanja društvenim mrežama medijske platforme. Pukovnik-pilot Milenko Pavlović danas se, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na aerodromu Batajnica oglasio povodom potrage za Dankom Ilićem koja je u toku, istakavši značajan napredak koji je do sada postignut. Predanim policajcima koji neumorno služe zajednici Vučić je odao priznanje za njihov trud. Kad god se pojavi novi trag, kao što je onaj nedavni u 3:30 ujutro, oni mu promptno prenose informaciju.

Do 5:30 ujutro svi su pripremljeni i postavljeni na odgovarajući način. Vučić je pohvalio njihovu nepokolebljivu predanost osiguranju sigurnosti i prosperiteta svih građana, čak i za vrijeme praznika. Ostaje optimist da će se iu ovom konkretnom slučaju istina uspješno otkriti. MUP je uputio molbu srpskoj zajednici koja živi u Beču, pozivajući sve koji imaju relevantne informacije o ovom pitanju da se jave i pruže pomoć. Nakon objave snimke iz Beča, uslijedila je hitna molba u kojoj se pozivaju građani Beča da što prije obavijeste vlasti ako slučajno naiđu na djevojku kojoj se trenutno gubi trag. Danki, nestala osoba, ima bradavicu dugu otprilike jedan centimetar koja joj strši iz lijeve ušne resice prema licu. Nadalje, na vanjskoj strani lijeve nadlaktice nosi madež koji je nepravilnog oblika i nešto tamnije boje u odnosu na njenu prirodnu boju kože.