Horoskopski znaci koji će najviše osjetiti uticaj retrogradnog Merkura u aprilu 2024. godine sigurno će proći kroz izazovne i promjenljive trenutke. Kao prvo, retrogradni Merkur započinje svoju putanju danas, 1. aprila, oko 18 sati, donoseći sa sobom niz čudnih događaja, poteškoća u pamćenju i opću neefikasnost u svakodnevnim aktivnostima. Osjećaj kao da ste povučeni unazad u prošlost i suočavanje s ranijim problemima mogu biti dominantni tokom ovog perioda.

 

Ovnovi, horoskopski znak strasti, impulsivnosti i borbe, ovaj retrogradni Merkur može se činiti posebno izazovnim. Mogućnost konflikata s autoritetima poput šefova ili roditelja te ispitivanje vlastitog ega i identiteta mogu biti naglašeni. Važno je da se ne zaglavite u analiziranju vlastitog ja, već da dopustite sebi da prolazite kroz promjene i evoluirate tijekom ovog perioda.

 

 

Blizanci, s obzirom na vašu vladajuću planetu Merkura, očekujte da ćete osjetiti ovaj retrogradni period intenzivno. Fokus će biti na vašim društvenim interakcijama, vašim snovima i vašem osjećaju pripadnosti u društvu. Možda ćete se suočiti s introspekcijom i preispitivanjem vlastitih sposobnosti da utječete na druge, a odnosi iz prošlosti mogu se ponovno aktivirati.

 

Device, budući da je Merkur vaša vladajuća planeta, ovaj retrogradni period može imati dubok utjecaj na vas. Fokus će biti na vašim emocionalnim i financijskim ulaganjima te može dovesti do ponovnog pregleda vaših odnosa i dugova iz prošlosti. Uz to, mogući su i izazovi u partnerskim odnosima, posebno s obzirom na pritisak koji dolazi od Marsa i Saturna u Ribama.

 

Vage, april 2024. bit će vjerojatno jedan od najdinamičnijih mjeseci. Dok se oporavljate od nedavnog pomračenja Meseca, retrogradni Merkur donosi fokus na vaše partnerske odnose. Mogući su sukobi i potreba za kompromisom kako biste osigurali sklad u vašim vezama. Pomračenje Sunca 8. aprila dodatno će utjecati na dinamiku vaših odnosa, otvarajući put za duboke promjene.

 

Sve u svemu, retrogradni Merkur u aprilu 2024. donosi priliku za introspekciju, preispitivanje odnosa i pripremu za promjene koje dolaze. Važno je biti strpljiv i otvoren za evoluciju kako biste iskoristili potencijal ovog perioda za osobni rast i transformaciju.

PROČITAJTE KAKO SE SPREMITI ZA RETROGRADNI MERKUR…

Retrogradni Merkur je često doživljavan kao vrijeme kaosa, nesporazuma i izazova u komunikaciji i tehnologiji. Međutim, umjesto da ga doživljavamo kao vrijeme nevolja, možemo ga iskoristiti kao priliku za dublje razumijevanje sebe i svojih unutrašnjih procesa.Prvi korak je prihvaćanje promjene. Umjesto da se borite protiv retrogradnog Merkura i pokušavate održati sve pod kontrolom, prihvatite da će doći do izazova i budite spremni prilagoditi se. Ovo je vrijeme za fleksibilnost i prilagođavanje novim situacijama.

Drugi korak je usporiti i prakticirati pažljivost. Umjesto da jurite kroz život, iskoristite retrogradni Merkur kao podsjetnik da usporite tempo i obratite pažnju na detalje. Ovo je vrijeme za refleksiju, meditaciju i pisanje dnevnika kako biste bolje razumjeli svoje misli i osjećaje.Treći korak je fokusirati se na komunikaciju. Retrogradni Merkur može donijeti nesporazume i konflikte u komunikaciji, ali može biti i vrijeme za ispravljanje starih nesporazuma i uspostavljanje dubljih veza s drugima. Budite otvoreni i iskreni u svojoj komunikaciji i budite spremni saslušati druge.

Konačno, iskoristite retrogradni Merkur kao priliku za lični rast i transformaciju. Koristite ovaj period za razmatranje svojih ciljeva, vrijednosti i životnih puteva. Postavite si ciljeve za budućnost i razvijajte strategije za postizanje tih ciljeva.Ukratko, retrogradni Merkur može biti izazovan period, ali može biti i vrijeme za duboki unutarnji rad i osobni razvoj. Iskoristite ovaj period kako biste se povezali sa sobom i sa svijetom oko sebe na dubljem nivou i iskoristite ga kao priliku za rast i transformaciju.