Uznemirujuća otkrića u vezi sa brutalnim ubistvom 15-godišnjeg učenika u prestižnoj školi koja se nalazi u užurbanom njemačkom gradu Offenburgu nedavno su izašla na vidjelo. Skrećemo vam pažnju na tragični incident u kojem je učestvovao 15-godišnji Mateja Z., koji je iz pištolja pucao u svog vršnjaka Pavlosa, koji je takođe imao 15 godina.

Nažalost, Pavlos je podlegao povredama i preminuo nekoliko sati nakon gnusnog čina koji je počinio Mateja. Prema pisanju nemačkih medija, Mateja Z, učenik devetog razreda, za koga se veruje da je poreklom sa Kosova, imao je iznenađujući preokret kada je odlučio da uzme vatreno oružje svog dede iz sigurno zaključanog ormana pre nego što je krenuo u školu. Međutim, nedavna otkrića sugeriraju da njegove namjere nisu bile onako kako se u početku pretpostavljalo. Odlučio se za alternativni pristup.

Prema Offenburger tageblatu, Matej je pokušao da zapali svoju žrtvu polivši je zapaljivom supstancom prije nego što je naišao na iznenadni kvar upaljača, baš usred učionice. Prilikom detaljnog uviđaja školskih prostorija, službenici za provođenje zakona naišli su na kontejner za koji se vjeruje da sadrži potencijalno zapaljive materije. Istovremeno, majka osumnjičenog, žena stara 42 godine, otkrila je uglednom njemačkom izdanju Bild da joj se policija obratila u vezi prisustva zapaljive tečnosti.

Ona je nedvosmisleno izjavila da je jedini zapaljivi predmet u njihovom posjedu bila nevina boca jestivog ulja, koja se koristila samo u kulinarske svrhe, a ne u bilo kakve zlonamjerne svrhe. Osim toga, ona je otkrila da se spomenuto ulje slučajno zapalilo u njihovom podrumskom dijelu. Osim toga, potvrdila je da je riječ o vatrenom oružju zapravo pištolj koji je ranije posjedovao Matejin djed. Uprkos tome što je bila bezbedno zaključana, mladić je uspeo da ga tajno nabavi.