Postali su pravi gorštaci i planinari, spremno prihvatajući svoju odluku da ne budu zavisni od sistema, a često čak i ne znajući koji je dan u nedelji. Odlučili su se na “kofa sistem” kada je reč o toaletu.Ivana i Dušan Bogdanov su se, nakon četiri godine provedenih u Kini tokom pandemije, vratili u Srbiju i započeli novi život na obroncima Rtnja, u kućici od blata i slame. Iako su isprva živeli bez vode i struje, u divljini, danas su zadovoljni svojom odlukom i priznaju da ne zavise od sistema.U KINI IM IŠLO ODLIČNO ALI, KAŽU, VIŠE NISU MOGLI Ivana i Dušan vratili se u Srbiju da žive u kući od slame i blata jer tako vole!

Ivana Bogdanov, farmaceutski tehničar, i Dušan Bogdanov su se vratili iz Kine, gde su iskusili ograničenja tokom pandemije. Ova iskustva su ih podstakla da se vrate u Srbiju i započnu jednostavniji način života, okruženi prirodom u okolini Boljevca.

“Ideja o životu u prirodi počela je dok smo još bili u Kini, u vreme korone. Sve se tada zaustavilo, zatvorilo, i iz te klaustrofobične situacije, iz osećaja nemoći, kada ne možete ništa sami da uradite, kada sve zavisi od sistema i od toga gde vas stave, došli smo na ideju da imamo nešto svoje… Našli smo hektar zemlje u Istočnoj Srbiji, kaparisali ga dok smo bili u Kini, a kad smo se vratili, platili smo i počeli sa planovima”, kaže Dušan.Rtanj, kuća od blata, kuća od slame, Ivana i Dušan Bogdanov, gorštak, gastarbajter

Odlučili su se za gradnju kuće od blata i slame jer je to ekološki održivo, prirodno, zdravo i ekonomski opravdano. Slama služi kao odličan izolator, dok blato čuva toplotu. Takođe, ova odluka doprinosi njihovoj nezavisnosti od sistema.

Iako su prve dve godine živeli u kamp prikolici, bez vode i struje, danas su uspešno izgradili porodičnu kuću svojim rukama. Učeći o gradnji tokom procesa, skoro 80% posla su obavili sami, konsultujući se sa komšijama, čitajući knjige i koristeći internet.

Život u prirodi donosi izazove, ali Ivana i Dušan ističu da je vredno truda. “Dosta je teško izaći iz zone komfora, ali smo od početka želeli to i znali smo da moramo proći kroz tu fazu. Ponekad je bolje kada čovek nema sav komfor, kada oseti da oko nekih stvari mora da se potrudi više. Kada dođe do stadijuma da i u takvim okolnostima postoji komfor, više cenimo sve to”, kaže Dušan.Rtanj, kuća od blata, kuća od slame, Ivana i Dušan Bogdanov, gorštak, gastarbajter

Iako su prvobitno radili bez vode, struje i drugih komfora, danas su uspeli da uspostave sistem sakupljanja kišnice, koriste agregat za struju, a čak i rade od kuće preko interneta, budući da su oboje predavači engleskog jezika na mreži. Ivana se takođe bavi nutricionizmom i proizvodnjom vitamina C.

Brinu o prirodi, koristeći održive materijale i ekološke proizvode, a koriste i kompost toalet. Osim toga, planiraju izgradnju staklenika kako bi njihova kuća bila energetski efikasnija. Živeći u skladu s prirodom, Ivana i Dušan ističu važnost čuvanja životne sredine.”Živeti ovde je, šta da vam kažem, svaki dan se budim, gledam okolinu i sebi kažem – gde mi živimo. Često zaboravljam koji je dan u nedelji”, zaključuje Ivana.Rtanj, kuća od blata, kuća od slame, Ivana i Dušan Bogdanov, gorštak, gastarbajter