Većina pojedinaca redovito uključuje ulja u svoje kulinarske pothvate. Ipak, moguće je da nisu svi svjesni važnosti odabira odgovarajućeg ulja na temelju konkretnog jela koje se priprema. Valja napomenuti da određena ulja mogu predstavljati veći rizik za zdravlje kada su izložena toplini, ističe portal N1 televizije.

Izbor najzdravijeg ulja za kuhanje ovisi o specifičnoj metodi kuhanja koja se koristi. Dimna točka ulja služi kao kritični faktor koji ukazuje na njegovu stabilnost. Ako se ulje zagrije iznad ove dimne točke, ne samo da će to negativno utjecati na okus, već će također rezultirati razgradnjom hranjivih tvari ulja i oslobađanjem slobodnih radikala. Konzumacija ovih štetnih tvari može rezultirati štetnim učincima na zdravlje i potencijalno oštetiti stanice, utirući put razvoju raznih bolesti.

Stoga je ključno temeljito procijeniti nutritivnu vrijednost ulja koje odabiremo, osobito kada je izloženo visokim temperaturama. Stoga se pri prženju obavezno odlučite za ulje s visokom točkom dimljenja. Kokosovo ulje je izvrstan izbor za kuhanje. Dostupne su dvije opcije: rafinirana i nerafinirana. Kad je riječ o rafiniranom ulju, ono se može pohvaliti suptilnim okusom kokosa i savršeno je za prženje i pirjanje, navodi Net.hr. S druge strane, nerafinirano ulje daje izraženiji okus kokosa i može izdržati temperature do 180°C.

Ulje avokada je sljedeća visoko preporučena opcija za ulje za kuhanje. Ulje dobiveno iz avokada bogato je korisnim mononezasićenim mastima, baš kao i samo voće. Ne samo da ulje avokada sadrži značajnu količinu ovih zdravih masti, već se može pohvaliti i najvišom točkom dimljenja među svim biljnim uljima, koja doseže impresivnih 270°C. To čini ulje avokada idealnim izborom za prženje, pečenje i roštiljanje. Nadalje, kada se pridržavate određenih prehrambenih dijeta, odabir odgovarajućeg ulja igra ključnu ulogu.

Prema Sveučilištu Maine, ako je vaš dnevni unos kalorija 2000, žene bi trebale ciljati na pet do šest žličica ulja dnevno, dok bi muškarci trebali ciljati na 6 do 7 žličica ulja. Važno je odabrati odgovarajuće ulje za svoje potrebe. Kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, Američka zdravstvena udruga (AHA) predlaže zamjenu zasićenih masti mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje se nalaze u uljima kao što su maslinovo, laneno, avokado i sezamovo ulje.