Šemsa Suljaković, ikona na estradi već više od četrdeset godina, proslavila se nizom hitova koji su postali neizostavan deo svakog veselja.

Sada, kada je dostigla visoku tačku svoje karijere, Šemsa priznaje da više ne oseća istu strast prema radu kao nekada. Iako je svake nedelje zatrpana pozivima vlasnika kafana i diskoteka, odlučila je da se povuče i uživa u plodovima dugogodišnjeg rada na sceni. “Ja sam žena koja može raditi svaki vikend, iako sam već dugo u poslu. Ne smem ni da kažem koliko dugo. Svake nedelje dobijam pozive za nastupe. Zašto? Zato što sam kvalitetna. Kvalitet nikada ne prolazi, uvek ima posla za pevače kao što sam ja,” iskreno je rekla Šemsa.

Šemsa Suljaković rođena je 1951. u Maglaju, Bosna i Hercegovina. Odrastajući u velikoj porodici, već je u ranim tinejdžerskim godinama morala početi raditi. Udala se veoma mlada, sa svega 16 godina, ali brak joj je trajao samo dve godine. Nakon toga, odlučila je samostalno podizati svog sina Almira. Nikada nije ni pomislila da će postati muzička zvezda.

Njen talenat je slučajno otkriven u lokalnoj kafani, gde je zapela za mikrofon dok se opuštala sa prijateljima. Tada je gazda kafane primetio njen dar i pozvao je da peva. Nakon sedam godina nastupa u kafani, snimila je svoj prvi singl “Otišla je ljubav s našeg kućnog praga”, što je bio prelomni trenutak u njenoj karijeri.

Njen uspon na muzičkoj sceni bio je munjevit. 1981. pridružila se bendu “Južni Vetar”, s kojim su punili dvorane širom Evrope. Međutim, najveći uspeh postigla je 1986. kada je objavila album “Pristajem na sve”, koji je ubrzo postao hit.

Iako je postizala uspehe u muzici, privatni život nije bio lak. Ratni period u Jugoslaviji donosio je brojne tragedije. Gubitak dva brata, ranjavanje sina, pa čak i lični infarkt 2009. godine, ostavili su duboke tragove. Ipak, muzika je uvek bila njeno utočište i izvor snage.

Šemsa Suljaković ostaje sinonim za kvalitetnu narodnu muziku i primer istrajnosti u svetu estrade. Iako više ne želi da nastupa svake nedelje, njena muzika i dalje će živeti kao deo bogate baštine narodne muzike.