Najveća važnost održavanja dobrog zdravlja navodno leži u predanosti doručku, budući da se smatra najvažnijim obrokom u danu. Fascinantno je primijetiti da su se Srbi koji su najduže živjeli navodno oslanjali isključivo na doručak kako bi održali svoju snagu tokom dana. Nikola Tesla, Vladeta Jerotić i patrijarh Pavle dijelili su jedinstveno uvjerenje o značaju nekomplicirane prehrane za postizanje konačne sreće, a u nastavku našeg današnjeg članka razjasnit ćemo više detalja na ovu temu.

Pomenuti trojac, žestoko su osudili pretjerano uživanje u hrani i umjesto toga zastupali ideju minimalne konzumacije. Pavao, cijenjeni patrijarh, stoji kao svjetionik snage i mudrosti. Uz nepokolebljivu predanost izbjegavanju pretjerivanja, potrudio se pojesti svaki zalogaj na svom tanjuru tijekom obroka. Njegova sposobnost da ne ostavi nijednu mrvicu nepojedenu smatrala se izvanrednim talentom, vođen njegovim duboko ukorijenjenim uvjerenjem da je rasipanje hrane moralno pogrešno. Među svim raslinjem, kopriva je u njegovim očima bila najviše cijenjena. U Srbiji je kopriva od davnina cenjen kulinarski sastojak, poznata po svojoj svestranosti u raznim jelima poput pita, juha i salata. Dok se list obično koristi, gornji dio biljke smatra se najfinijim, detalj koji cijene kuhari koji ga ugrađuju u svoje recepte. Omiljena hrana i piće patrijarha Pavla bili su sok od paradajza i koprive.

Dijeta je bila temeljni aspekt Teslinog životnog plana, budući da je čvrsto vjerovao da je pravilna prehrana neophodna za optimalnu tjelesnu funkciju. Dok je Tesla rijetko jeo meso, bio je posvećen održavanju dobro uravnotežene i zdrave prehrane. Web stranica Tesla Universe sugerira da je izbacivanje ručka iz njegove dnevne rutine dovelo do poboljšanja zdravlja, pojačanog apetita i istančanijeg osjetila okusa. Imajući samo dva obroka dnevno, Tesla je stekao dublje razumijevanje potencijala koji nosi život. Za doručak je preferirao obrok bogat proteinima koji se sastojao od mlijeka i jaja, posebno bjelanjaka. Osim toga, Tesla je preferirao rižu u odnosu na druge opcije, ali sir nije bio dio njegove jutarnje rutine.

Iako povrće možda ne osigurava dovoljno proteina ili ne služi kao značajan izvor energije, ono je ipak ključna komponenta hranjive prehrane. Povrće sadrži vitalne vitamine i hranjive tvari koje potiču pravilnu probavu. S velikim zadovoljstvom uživam u ugodnoj juhi pripremljenoj od pirjanog luka i celera narezanog na kockice, stručno pripremljenoj s obilnim udjelom maslaca. Ova bezvremenska mješavina probavljiva je bez napora i bezbroj godina drži prvo mjesto u mojim kulinarskim preferencijama. Sam Tesla je podijelio svoju duboku zahvalnost za ovu divnu izmišljotinu. Čvrsto je vjerovao da šećer, kada se konzumira umjereno, ne predstavlja prijetnju našem blagostanju. Ipak, ključno je znati da voće sadrži znatnu količinu šećera koji se ne smije zanemariti.

Vladeta Jerotić imao je jasan fokus na očuvanju mentalnih sposobnosti, a ne na zadovoljavanju apetita. Usvojio je skromnu rutinu doručka, koja se sastojala od jaja i mlijeka. Da bi mu pamćenje bilo oštro, svako jutro posvetio je vrijeme slušanju engleskog jezika i prisjećanju prekrasnih stihova naših narodnih pjesnika. Jedna od značajnih spoznaja Vladete Jerotića bila je da je njegov krajnji izvor radosti proizlazio iz svladavanja njegove najdublje tuge, što je uključivalo prihvaćanje stvarnosti nemanja djece. Vladeta Jerotić, renomirani srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i cijenjeni akademik SANU, ostavio je za sobom obilje prosvjetiteljskih ideja i načela za ljude naših prostora.

Čak i sada, njegove se riječi i dalje poštuju i spominju. U svojoj autobiografiji velikodušno je podijelio zadivljujuće aspekte svog života koji su pobudili zanimanje čitatelja. Rođen u kolovozu 1924. godine u Beogradu, došao sam na ovaj svijet kao jedini potomak svojih roditelja koji su bili na uglednim položajima. Kao malo dijete, povremeno bih se raspitivao o odsutnosti braće i sestara u mom životu. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, ti su se upiti smanjivali, a ja sam počela cijeniti prednosti toga što sam jedinac, uživajući u egocentričnim prednostima koje mi je to pružalo.