Iako se Novak Đoković ne identificira kao vegetarijanac, njegov izbor prehrane usklađen je s načelima zdravlja i dobrobiti. Najveći tenisač u povijesti slijedi specifičnu prehranu koja isključuje meso, a svoj brzi oporavak pripisuje konzumaciji namirnica biljnog podrijetla.

Prehrana koja se prvenstveno sastoji od namirnica biljnog podrijetla bila je ključna za moj brzi oporavak i to pripisujem jednom od ključnih čimbenika. Nadalje, drago mi je podijeliti s vama da više nemam alergije koje su me mučile u prošlosti. Ova prehrambena preferencija je nešto u čemu iskreno uživam. “Moram biti iskren, imam neke rezerve u vezi s tom oznakom. Iako je istina da već godinama jedem biljna jela, osjećam se neugodno kada me nazivaju vegetarijancem”, objasnio je, izražavajući zabrinutost o potencijalnom pogrešnom tumačenju i zlouporabi.” – ispričao je Novak.

Novak je jednom prigodom zaključio da prehrana oko biljaka ima ne samo pozitivan utjecaj na ravnotežu, ekologiju i životinje, nego čak i superiorniji. Naprotiv, Jelena, koja se otvoreno identificira kao veganka, već duže vrijeme vjerno slijedi rigorozan način života bez mesa, mliječnih proizvoda i šećera. No, ograničena su saznanja o čimbenicima koji su utjecali na odluku Jelene Đoković da prigrli ovakav način života.  Supruga proslavljenog tenisača istaknula je kako joj je pridržavanje ovakvog režima prehrane bila nužnost. I danas, kao i u prošlosti, prehrana Jelene Đoković sastoji se isključivo od sirovih namirnica.

Prema njezinu vlastitom iskazu, početak svega može se pratiti unatrag u vrijeme dok je bila studentica. Jelena je objasnila da je njen put u veganstvo započeo kao način preživljavanja. Bez sredstava za objedovanje u restoranima i nedostatka kuhinje u životnoj situaciji, morala je osmisliti strategiju kako bi se održala tri godine. S ove distance, Jelena nije sigurna hoće li se posvetiti cjeloživotnom veganskom načinu života, unatoč priznanju pozitivnih učinaka koje je to imalo na njezinu dobrobit.

Pridržavam se dijete koja se sastoji od 70 posto sirove hrane i 30 posto kuhane hrane. Moji tipični obroci uključuju juhu, tjesteninu bez glutena, kvinoju i rižu. Pronalaženje hranjive i pravilno pripremljene hrane postalo je izazov u današnjem svijetu. Zato mi je prioritet pažljivo planiranje obroka i sretna sam što imam partnera koji dijeli moju predanost očuvanju zdravlja i snage. Dok se naše prehrambene rutine mogu malo razlikovati, Jelena Đoković je to izrazila tijekom gostovanja u emisiji Što sam ja tebi, a tko sam sebi.