Vrhovni sud Hrvatske nedavno je donio značajnu odluku vezanu uz skrbništvo nad Severinom i Milanom Popovićem, presudio je u korist Severininog bivšeg supruga i ukinuo njihovo zajedničko skrbništvo. Ovakav ishod ponovno ide u prilog Milanu, poznatom kao “kralj bakra”, unutar hrvatskog pravnog sustava. Nažalost, ova bitka oko skrbništva traje već duže vrijeme, a poražavajuća je činjenica da je ovo drugi put da se Aleksandru oduzima skrbništvo Severini. Vrhovni sud Republike Hrvatske izričito je naveo da je sud u Splitu zanemario vještačenja i postupao pod utjecajem vanjskih direktiva.

Kontroverze su zahvatile rodni grad slavne pjevačice, Split, nakon što je nedavna presuda dovela u sumnju njezin utjecaj na sud. Ipak, brzo su intervenirali Vrhovni sud Hrvatske i domaći mediji koji su poništili presudu, a kršenje zakona od strane suda pripisali vanjskoj manipulaciji. Severinin odvjetnik reagirao je priopćenjem za novinare u kojem je rekao da nije upoznat s odlukom Vrhovnog suda te je odbio daljnje komentare. Prkosno je odbacio tvrdnju da je Vrhovni sud nadležan poništiti presudu Županijskog suda, budući da nije bila predmet revizije ili vijećanja. Međutim, Vrhovni sud se pozabavio proceduralnim pitanjem, što je potencijalno dovelo do drugačijeg stava Županijskog suda u Splitu i potencijalno potaknulo zahtjev za preispitivanje presude Županijskog suda.

Kako stoji u priopćenju, ako je točna tvrdnja da je pozvan na vještačenje, onda je presuda Vrhovnog suda u suprotnosti s pravnim stajalištem Ustavnog suda iz odluke U-III/1568/2014. To ukazuje da je Vrhovni sud, umjesto dosljednosti u pravnim postupcima, djelovao u izravnoj suprotnosti s ustavnim i pravosudnim standardima. Severina je u izjavi za medije izrazila razočaranje pravomoćnom presudom cijenjenih sudaca. Istaknula je kako njezino dijete posjeduje neovisno mišljenje i ne bi trebalo trpjeti desetljeća muke unutar sustava, bez obzira na okolnosti. Severina je čvrstog uvjerenja da nema potrebe iznositi dodatne dokaze o nepravilnostima u presudama Vrhovnog suda, posebice onima kojima je prekršena utvrđena zakonska procedura Ustavnog suda, što je potvrdila i njezina pravna savjetnica.

Severinina nepokolebljiva odlučnost da se zalaže za svoje dijete, koje je sastavni dio njezina života od rođenja, ukorijenjena je u njezinom odbijanju da prihvati ideju da je njezino dijete obična roba, predmet manipulacije i trgovine. Čvrsto vjeruje da je nepravedno da bilo tko ima takvu kontrolu nad njezinim djetetom i žudi za smislenijim zajedničkim vremenom izvan trenutno ograničenog rasporeda. Zemljopisna udaljenost između njih, a ona ne živi u Zagrebu gdje živi njezino dijete, pogoršava bol koju osjeća zbog nemogućnosti njegovanja bliskije veze. Spoznaja da naša zemlja dopušta da se takve nepravde nanose nedužnom djetetu nedvojbeno je potresna, ali se ipak osjeća prisiljenom šutjeti kako bi izbjegla uvrijediti druge.

Snalaženje kroz složenost hrvatskog pravosudnog sustava pokazalo se kao naporan put, a sada se upušta u još jedno izazovno poglavlje dok se priprema za suočavanje s Vrhovnim sudom. Međutim, ono što ističe ovo iskustvo je nepokolebljiva prisutnost njezina djeteta uz nju, pružajući utjehu spoznajom da nije sama u ovoj borbi. Važno je priznati da moja osobna važnost u ovoj situaciji nema veliku težinu. Dok se suci trenutno bore za pravednu naknadu štrajkom, ja ću ustrajati u zalaganju za dobrobit svog djeteta, koje je izrazilo snažnu želju da živi sa mnom. Pjevačica je izrazila frustraciju, izjavivši: “Nažalost, čini se da oni na položajima vlasti, posebno oni koji su uključeni u koruptivne radnje, zanemaruju ovu ključnu stvar.” Zanimljivo je da je rješenje o podijeljenom skrbništvu donio Županijski sud u Splitu 2021. godine.