Skrivena istina iz zlatnog doba Hollywooda izašla je na vidjelo: studiji su vršili pritisak na svoje zvijezde da se podvrgnu pobačaju. Godine 1943. Judy Garland upustila se u strastvenu romansu s Tyroneom Powerom, što je rezultiralo neočekivanom trudnoćom. Ovo nije bila obična veza; njihova je povezanost bila duboka i nedvojbeno su bili zaljubljeni jedno u drugo. Međutim, Judy je otkrila svoju trudnoću tek nakon što je Tyrone bio raspoređen da služi u Drugom svjetskom ratu.Judy je podijelila vijest s Tyroneom, držeći je tajnom između njega i njezine najbliže pouzdanice i cimerice, Betty Asher.

 

Judy nije znala da je Betty zapravo špijunirala za MGM, izvještavajući direktore studija o svakom detalju Judynog života. MGM je imao veliki interes zaštititi svoju voljenu pticu pjevicu od bilo kakvog skandala i osigurati da se ona ne uda za nekoga tko nije pod njihovom kontrolom, osobito ako su bili povezani s konkurentskim studijem.Posljedično, uputili su Betty da nagovori Judy da prekine trudnoću i okonča svoju vezu s Powerom. Asher je bez odgađanja započeo svoj posao osiguravajući da se Judyna pisma ne šalju Tyroneu, dok je također pažljivo pratio njezine pozive, poruke i poštu kako bi spriječio bilo kakav kontakt između njih dvoje.

 

Judy je postala sve zabrinutija kada je Tyrone, koji je prije bio vrijedan u komunikaciji putem pisanja i poziva, iznenada prekinuo svaki kontakt nakon što je otkrio njezinu trudnoću.Dodavajući Judynu nevolju, Betty Asher je zlonamjerno tvrdila da je čula da Tyrone dijeli Judyna iskrena pisma vojnicima u vojarni, koristeći ih kao izvor zabave. Emocionalni učinak ovog otkrića na Judy, koja je već ranjiva i nesigurna, može se samo zamisliti. Na kraju je Asher uspio nagovoriti shrvanu Judy da donese tešku odluku o prekidu trudnoće.

 

Opseg ponovnog susreta između Judy i Tyronea, kao i bilo kakvih rasprava koje su mogli voditi u vezi s događajima koji su se dogodili, ostaje nepoznat. Međutim, neporecivo je da je ovaj incident, koji je rezultirao gubitkom Tyronea Powera i potencijalno njegove obitelji, imao dubok utjecaj na Judy. Nadalje, otkriće godinu dana kasnije da je njezina najbliža osoba od povjerenja tajni operativac, angažiran od strane njezine vlastite organizacije ne samo da prikuplja informacije o njezinom osobnom životu, već i da ga potkopava, nesumnjivo je zadalo razoran udarac.

BONUS TEKST:

Prekid trudnoće medicinskim postupkom poznatim kao abortus provodi se radi uklanjanja fetusa iz maternice. Nije iznenađenje da ovo ostaje vrlo sporno pitanje u društvu, jer su mišljenja o pobačaju često polarizirana na temelju moralnih, vjerskih, etičkih i pravnih razmatranja. Metoda izvođenja pobačaja ovisi o stupnju trudnoće. Tijekom početnih faza obično se koristi medicinski pobačaj, pri čemu se lijekovi primjenjuju kako bi se potaknuo prekid trudnoće. Kako trudnoća napreduje, obično se koriste kirurški zahvati, poput vakuumske aspiracije ili dilatacije i kiretaže.

Pobačaj je višestruko pitanje s različitim razlozima koji stoje u pozadini odluke. Ti razlozi mogu biti zamršeni i raznoliki. Medicinski čimbenici igraju ulogu, kao što su potencijalni rizici za zdravlje majke ili djeteta, kao i identifikacija značajnih genetskih ili kongenitalnih abnormalnosti u fetusu. Dodatno, socijalni, ekonomski i psihološki faktori dolaze u obzir, kao što su ograničena financijska sredstva, neželjena trudnoća ili emocionalna nespremnost za odgovornosti roditeljstva. Kada se govori o temi pobačaja, različiti čimbenici dolaze u obzir, poput ljudskih prava, autonomije žene, zaštite nerođenih života, vjerskih uvjerenja i uključenosti države u regulaciju reproduktivnih prava.

Zakoni o pobačaju razlikuju se među različitim nacijama, a neki su restriktivniji ili popustljiviji na temelju prevladavajućih političkih, vjerskih i kulturnih okolnosti. Bez obzira na stav o pobačaju, ključno je shvatiti zamršenost ove materije i poticati transparentan i iskren dijalog koji uključuje različita stajališta i osobne susrete. Nadalje, imperativ je ženama zajamčiti pristup sigurnim i zakonitim zdravstvenim uslugama kada se suoče s izborom da se podvrgnu pobačaju.