Prema sujevjerju i feng shui stručnjacima, jedan od najnepovoljnijih položaja za spavanje je kada su vam stopala pozicionirana prema vratima. Ovo uvjerenje je toliko duboko ukorijenjeno da su naučnici otišli do te mjere da sprovode studije kako bi utvrdili da li je ova konkretna poza dozvoljena ili se strogo ne preporučuje.

Kroz istoriju, razne drevne civilizacije, uključujući Slovene i Skandinavce, duboko su ukorijenile vjerovanje da je san srodan stanju nalik smrti, često poznatom kao “vječni san”. U okviru njihovog kulturnog razumijevanja, čin spavanja je podrazumijevao odvajanje duše od fizičkog tijela, omogućavajući joj da pređe u eterična područja prikazana u snovima. U bogatoj tapiseriji slavenske i skandinavske mitologije, vrata su imala duboko značenje jer su služila kao moćna kapija ka alternativnim dimenzijama. Naši mudri preci bili su nepokolebljivo uvjereni da ako neko zadrema s nogama postavljenim prema ovom mističnom “portalu”, ne samo da će njegova duša privremeno napustiti svoj tjelesni sud tokom noći, već je postojala i opipljiva opasnost da će možda nikada neće pronaći put nazad.

Kako bi se djelotvorno produžila dužina ponuđenog teksta, postaje imperativ implementirati strateške modifikacije uključivanjem različitih lingvističkih sredstava i proširenjem razjašnjenih koncepata. Koristeći ovaj pristup, naknadni prikaz će biti predstavljen na sveobuhvatniji način, omogućavajući detaljnije istraživanje i analizu predmetne materije.

Iskreno govoreći, gajili su dubok strah da bi spavanje na takav način potencijalno moglo dovesti do smrti. Osim toga, postojalo je snažno uvjerenje da zlonamjerne i zlokobne sile posjeduju sposobnost da se infiltriraju i preuzmu kontrolu nad samim jezgrom bića pojedinca kroz ovaj određeni “portal” ili ulaz. Slijedom toga, držeći se ovog vjerovanja, nalazimo se u mučnim noćnim morama i tonemo u stanje potpune pustoši nakon buđenja. Nesumnjivo, ovo se pripisuje principima feng šuija, taoističke filozofije usredsređene na simbolizam univerzuma.