Suve šljive su voće bogato vlaknima, te mogu pomoći u boljem funkcionisanju creva. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da su suve šljive takođe korisne za zdravlje srca.Dnevno konzumiranje suvih šljiva može poboljšati nivo dobrog holesterola uz istovremeno smanjenje oksidativnog stresa i upale, pokazuju dve nedavne studije predstavljene na glavnoj konferenciji Američkog društva za ishranu u julu prošle godine.Jedenje suvih šljiva ujutro je odličan način da iskoristite prednosti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i prevenciji zatvora.Suve šljive srce čuvaju: 5 do 10 komada svakog dana smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Koristi za zdravlje srca dugoročne konzumacije suvih šljiva prvo su primijećene kod muškaraca. Takođe, kod starijih žena, redovno konzumiranje suvih šljiva nije imalo negativan uticaj na metaboličke parametre, poput ukupnog holesterola, nivoa šećera u krvi i insulina. “Zaista možemo zaključiti da suve šljive mogu podržati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, još uvijek istražujemo ovu temu, pa moramo dublje istražiti ove rezultate i potencijalno ih potvrditi”, rekao je Andrea N. Giankoli, registrovani dijetetičar i savjetnik za ishranu u Kaliforniji.

Druga studija objavljena 2021. godine takođe je otkrila da je konzumiranje 50 do 100 grama suvih šljiva (oko 5 do 10 komada) svakog dana povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Iako su potencijalne zdravstvene koristi suvih šljiva ohrabrujuće, postoje i neki rizici, kao što su povećan rizik od dijareje i nadutosti, gasova, blage mučnine, pa čak i umerenih do jakih grčeva u stomaku ili povraćanja. Stoga, pre nego što suve šljive postanu redovan dio vaše ishrane, svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom. Suhe šljive, poznate i kao suve šljive, su plodovi šljive koji su osušeni kako bi se produžio njihov rok trajanja i omogućila lakša distribucija i čuvanje. Ovi su plodovi bogati hranljivim sastojcima i imaju brojne zdravstvene koristi.

Evo nekoliko važnih činjenica o suvim šljivama:

  1. Bogatstvo hranljivim sastojcima: Suhe šljive su izuzetno bogate vlaknima, što je ključno za zdravlje probavnog sistema. Takođe, sadrže razne vitamine i minerale, uključujući vitamin A, vitamin K, kalijum i bakar.
  2. Poboljšanje probave: Zbog visokog sadržaja vlakana, suhe šljive su odličan prirodni lijek protiv zatvora. Konzumiranje suvih šljiva može pomoći u olakšavanju prolaza hrane kroz creva i redovnom pražnjenju crijeva.
  3. Zdravlje srca: Istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje suvih šljiva može doprinijeti poboljšanju zdravlja srca. Ovi plodovi mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i regulisanju krvnog pritiska, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
  4. Antioksidativna svojstva: Suhe šljive su bogate antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Ovo može doprinijeti smanjenju oksidativnog stresa i upale, što može imati pozitivan uticaj na opšte zdravlje.
  5. Podrška kostima: Visok sadržaj vitamina K u suvim šljivama doprinosi zdravlju kostiju. Vitamin K igra ključnu ulogu u procesu koagulacije krvi i održavanju zdrave gustoće kostiju.
  6. Lako uključivanje u ishranu: Suhe šljive su praktičan i ukusan dodatak ishrani. Mogu se koristiti u raznim receptima, kao što su voćne salate, smutiji, peciva ili kao zdrava grickalica između obroka.

Uz sve ove prednosti, važno je imati na umu da suhe šljive, kao i druge sušene voćke, imaju visok sadržaj prirodnih šećera, pa se preporučuje konzumiranje umjerenih količina kako bi se izbjeglo prekomjerno unošenje šećera. Takođe, osobe koje imaju problema sa šećerom trebaju obratiti pažnju na količinu suvih šljiva koje konzumiraju.