Od 1. novembra očekuje se značajan rast cijena električne energije, koji bi mogao dostići i do osam posto. Kako bi se steklo sveobuhvatno razumijevanje ove situacije, postaje imperativ da se udubimo u finansijske implikacije povezane s njom. Prema pomnim proračunima Agencije za energetiku, utvrđeno je da se za održavanje ugodne temperature od 20 stepeni u stambenom prostoru površine 60 kvadratnih metara tokom šestomjesečne grijne sezone troši ukupno 9.000 kWh energije. potrebno.

Važno je naglasiti da ove statistike pokazuju poboljšanje u odnosu na prethodnu grijnu sezonu. U predsezoni, ogrev se može nabaviti “nezvanično” za 6.000 dinara, dok je cena iseckanog i upakovanog drveta u Beogradu oko 12.000 dinara. Uzimajući u obzir ove cijene i prosječnu procjenu potrošnje, procjenjuje se da bi za adekvatno grijanje površine od 60 metara kvadratnih tokom cijele sezone grijanja bilo potrebno oko šest kubnih metara drva za ogrjev.

Ako razmišljate o korišćenju drveta kao izvora grejanja u Srbiji, treba da budete spremni da izdvojite minimalno 36.000 dinara, što iznosi otprilike 6.000 dinara mesečno. Važno je napomenuti da ova procjena ne uključuje troškove transporta ili usluge sječe drva. Za nabavku 2,5 tona peleta, ova domaćinstva treba da očekuju da će u periodu od šest meseci izdvojiti najmanje 64.000 dinara.

Trenutno cena peleta varira između 32.000 i 37.000 dinara po toni, što rezultira mesečnim izdacima od oko 10.600 dinara. Dodatno, da bi se šest meseci adekvatno zagrejao stan od 60 kvadrata, potrebno je najmanje tri tone uglja. Trenutni raspon cena uglja je između 15.000 i 30.000 dinara. To znači da domaćinstva koja se opredele za ugalj kao energent moraju biti spremna da za ovu namenu izdvoje najmanje 30.000 dinara.