– Za danas jedna jako zanimljiva tema, a tiče se pasa. Vjerujemo da ste do sada bar jednom naišli na jednog ili više pasa lutalica, koji jednostavno krene za vama. Ponekad svakoga od nas tada uhvati malo i panika, a kada pokaže malo i agresije, onda se krene sa paničenjem, a to nikako ne bi smjeli da uradite. 

Na Sveučilištu za kućne ljubimce u Beogradu, dreser pasa jednom je potencijalnim žrtvama dao smjernice kako da reagiraju ako se nađu pred psom. Trener je naglasio važnost fokusiranja na sprječavanje napada jer se oni mogu dogoditi neočekivano, čak i tijekom aktivnosti poput maženja psa. Bez obzira radi li se o nedostatku pažnje, preblizu ili nenamjernom izazivanju psa, ti čimbenici mogu doprinijeti napadu.

  • Ako pas počne lajati, savjetuje se da zastane, priđe korak bliže i pokaže neustrašivost. U takvim je situacijama ključno ojačati samopouzdanje jer pokazivanje straha može potaknuti psa da vas doživi kao plijen i potencijalno započne napad.

U slučaju da prevencija ne da željeni ishod i dođe do napada, stručnjak za dresuru pasa Dimitrije Žigić ističe ograničeni prostor za razmatranje mogućih akcija. “Kad se suočimo s takvim situacijama, nema krutih smjernica koje treba slijediti; to je slično kao da vas neočekivani napad uhvati nespreman, a odgovor je čisto instinktivan”, objasnio je. „Usprkos tome, u slučaju ugriza psa, moglo bi se razmisliti o ciljanju trbušne regije, jer je ona podložnija udarcima zbog svoje povećane osjetljivosti. O tome je nedavno govorio dr. sc. Nenad Milojević, cijenjeni međunarodni sudac specijaliziran za pse. Milojević je pojasnio da kada je u pitanju obrana od ugriza psa, bez obzira na veličinu psa, postoji nekoliko čimbenika.

Ti čimbenici uključuju nečiju razinu obuke i sposobnosti, razinu usredotočenosti i postoji li pri ruci prikladan alat ili ne. Najučinkovitiji samoobrambeni položaj, koji pruža najveću zaštitu od ozljeda, sličan je položaju kornjače. U ovom položaju, tijelo je potpuno savijeno, s pojedincem na koljenima i rukama položenim na glavu kako bi zaštitili glavu od ozljeda. Prema kinološkom sucu, pružanje izravnog i konačnog odgovora o tome kako postupiti s psom koji vas juri izazovno je zbog različitih okolnosti. Odgovor na to pitanje pokazao se prilično izazovnim zbog jedinstvene kombinacije jorkširskog terijera i irskog vučjaka kao psa o kojem je riječ.

Osim toga, bez poznavanja vaših specifičnih dimenzija i psihofizičkih sposobnosti, nemoguće je dati recept za tortu po vašoj mjeri”, duhovito je primijetio. Jedan pristup je saginjanje kao da podižete kamen. No, važno je uzeti u obzir temperament psa, posebno ako su imali negativna iskustva ili su posebno agresivni, jedino održivo rješenje, naglasio je, leži u provođenju preventivnih i kaznenih mjera za one koji ne poštuju utvrđena pravila.

No, ovo su prvenstvene preporuke s kojima se stručnjaci jednoglasno slažu za učinkovito sprječavanje napada psa. Nema potrebe za uznemirenošću ili uznemirenošću. Instinktivna priroda pasa i drugih životinja omogućuje im da percipiraju ljudski strah, osobito kada se on izražava kroz radnje kao što su vrištanje, mahanje rukom ili bijeg u stanju panike. Ovakva ponašanja mogu potaknuti njihove instinkte i potencijalno dovesti do agresivnog odgovora.

Uzmite si vremena Kada tijekom trčanja naiđete na psa, preporučljivo je smanjiti brzinu i prijeći na tempo hodanja. Promijenite kurs i nastavite u smjeru suprotnom od psa, održavajući vizualni kontakt. Za optimalne rezultate preporuča se mirno stajati s opuštenim rukama pored sebe, jer će to uzrokovati gubitak interesa psa. Treće pravilo: Izbjegavajte izravan kontakt očima s njim. Održavanje izravnog kontakta očima sa psom može povećati njihovu razinu stresa. Kad pogledate s njima, to se može shvatiti kao oblik sukoba. Umjesto toga, držite psa u vidokrugu, ali se suzdržite od izravnog kontakta očima.

Čineći to, poručit ćete da ne predstavljate nikakvu opasnost, što će ih navesti da vjerojatno skrenu pogled i krenu dalje. “Leđa”! U slučaju da pas ustraje u agresivnom ponašanju, preusmjerite pažnju na njega svjesno izbjegavajući izravan kontakt očima te mu izdajte čvrstu naredbu da se udalji. Ključno je održavati ton glasa koji odiše snagom i samopouzdanjem, bez pribjegavanja visokim infleksijama. Naredbe koje daju najbolje rezultate su “Ne” i “Natrag”, izrečene s nepokolebljivim uvjerenjem. Pas će doživjeti osjećaj straha i povući se u skladu s tim.