Iako posljednjih godina nije tako aktuelna na javnoj sceni, folk pjevačica Stojanka Novaković Stoja i dalje je vrlo aktuelna na svojim društvenim mrežama. Svojim čestim objavama i duhovitim statusima ne prestaje zabaviti i razveseliti korisnike mreže “X”. A sada je sve uspjela iznenaditi zadivljujućom fotografijom. Stoja, koja konstantno nosi višak kilograma, nedavno je znatno smršavjela te je svoju transformaciju odlučila ponosno pokazati.

Iznesena su zapažanja o njezinom fizičkom izgledu, a neki su izrazili iznenađenje što su vidjeli Stoju u takvoj publikaciji. Nadalje, njezina je izjava izazvala smijeh kod svih. Njezine pisane riječi naglašavale su prednost bogatstvu nad siromaštvom.

  • Prema onome što se može vidjeti na ovoj fotografiji, čini se da se folk pjevačica od svog šestog desetljeća posvetila održavanju svog izgleda. Rođena 1972. godine u selu Perlez kod Zrenjanina, odrastanje Stojanke Novaković obilježilo je bezbrižno i zdravo djetinjstvo. Njen otac Milan je iz sela Pukuš kod Lopara u BiH, dok je majka Katica iz Vojvodine. Uz mlađeg brata u obitelji, Stojanka se prisjeća strogosti svojih roditelja i njihovog držanja ustaljene rutine – učenje, pomoć u kući i igranje imali su svoje određene trenutke.

Unatoč svojoj tvrdoglavoj i nestašnoj naravi, bila je miljenica svog oca, što je ponekad značilo da je on zatvarao oči pred njezinim nestašlucima. Njezine su se težnje vrtjele oko bijega od siromaštva koje ju je okruživalo, a ne oko tradicionalnih snova o braku, djeci i obitelji. Osvrćući se na svoje djetinjstvo, prisjeća se i radosnih i tužnih trenutaka, uključujući i jednu posebnu anegdotu koja joj je ostala u sjećanju. Protiv volje svojih roditelja, otišla je u park sa svojim prijateljima, uspomena koja joj je ostala urezana u sjećanju.

  • Glazba je ispunjavala zrak dok je gitara drndala i glasovi se harmonizirali. Tada je odlučila zapaliti svoju prvu cigaretu. Iznenada su se pojavili njeni roditelji, a otac je pred svima opalio žestoku šamarčinu i otjerao je. Srećom, njezina baka, rođena majka njezina oca, intervenirala je i spasila je daljnjeg kažnjavanja. Nevjerica u očima njezine bake bila je očita, nije mogla pojmiti da je njezino drago dijete počelo pušiti. Melodije očevih pjesama, koje su odjekivale iz dvorišta dok je provodio dan ili se okupljao s prijateljima, urezale su joj se duboko u sjećanje.

Pjevao je sevdalinku, tradicionalnu bosansku ljubavnu pjesmu, a iako su je privlačile popularnije melodije tog vremena poput Marine Perazić, Bajage, Bijelog dugmeta i Madonne (Madonna Louise Ciccone), našla se opčinjena njegovom glazbom. Glazba je tekla venama obiju strana njezine obitelji. Rođaci njenog oca posjedovali su lijepe glasove, dok je majčina strana svoj talent iskazivala kroz razne instrumente. Njezina je učiteljica Sida iz Perleza prva prepoznala njezine glazbene sposobnosti. Sida ju je preporučila kao solisticu na natjecanju za učenike od prvog do četvrtog razreda.

  • Učiteljica je bila drugačijeg mišljenja o prijedlogu da Stoja bude predstavnik njihove škole, jer je preferirala drugu djevojku koja je iz imućnije sredine. Unatoč tome, Sidina nepokolebljiva odlučnost naposljetku je dovela do njezina odabira za solisticu. Zadužena za pripremu pjesme “Miš je dobi flu”, cijelu noć posvetila je uvježbavanju nastupa s ocem. Kao rezultat njihovog truda, njihova je škola izašla kao pobjednik, osvojivši prvo mjesto na natjecanju. Profesor glazbe je Stoji kasnije obećao, uvjeravajući je da će, ako bude marljivo vježbala i predstavljala školu na natjecanjima, dobiti petice tijekom cijele godine.

Stoja je pristala na uvjete, ali naposljetku nije uspjela održati svoj dio dogovora zbog svoje fascinacije drugim poslovima. Samo nekoliko dana prije nastupa, pokazala bi svoje pjevačke sposobnosti u razredu i stalno osvajala nagrade za prva mjesta. Po završetku osnovnog obrazovanja u Perlezu, upisala je srednju trgovačku školu u Zrenjaninu.

  • Iako je njezin akademski uspjeh ostao zadovoljavajući, više ju je privlačilo druženje s prijateljima u parku. Tvrdoglave i samouvjerene naravi, često je bježala od stvarnosti, no roditeljima nikad nije stvarala probleme. Uvijek se brzo vraćala kući i ispunjavala svoje obveze. Unatoč tome što se udala sa 16 godina i sljedeće godine ostala trudna, uspjela je uspješno završiti srednjoškolsko obrazovanje.