Finansijska pomoć koju pruža država ima ogroman značaj u različitim aspektima. Nedavno je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije raspisao javni poziv, pozivajući lokalne vlasti da pruže podršku izbeglim i interno raseljenim porodicama u njihovoj potrazi za seoskim rezidencijama uz bujne bašte. Prema navodima ustanove, svako domaćinstvo može da dobije pozamašnu novčanu pomoć od maksimalno 1,95 miliona dinara.

Ovaj javni poziv je raspisan sa namjerom obezbjeđenja građevinskog materijala i opreme u paketu. Ukupna vrednost ovih paketa je ograničena na 800.000 dinara. Nadalje, postoji i mogućnost jednokratne pomoći u vidu materijala i opreme. Kako se navodi u saopštenju za javnost, zainteresovani imaju rok za dostavu prijava do 26. jula 2023. godine. Komesarijat upućuje poziv lokalnim samoupravama da se udruže u ovom poduhvatu, sa krajnjim ciljem zajedničkog unapređenja uslova života porodica koje se trenutno suočavaju sa stambenim izazovima i ne mogu da pronađu rešenje za svoje stambene potrebe.

Odvajanjem ovako značajnog iznosa sredstava, Komesarijat pokazuje svoju posvećenost poboljšanju uslova stanovanja ovih ugroženih grupa. Ova finansijska podrška će biti posebno usmjerena prema 55 jedinica lokalne samouprave koje su pokazale posvećenost i posvećenost u brizi za potrebe ovih ugroženih grupa stanovništva. Realizacijom ovih sredstava Komesarijat ima za cilj da obezbijedi ukupno 329 stambenih rješenja, čime se garantuje da će ovi pojedinci imati sigurno i sigurno mjesto za svoje.

Ključno je prepoznati i odgovoriti na potrebe ranjivih i ugroženih grupa u našem društvu, jer se njihovi izazovi ne mogu zanemariti ili potcijeniti. Ovi problemi sa kojima se suočavaju su složeni i zahtijevaju održiva rješenja, koja se ne smiju zanemariti niti na bilo koji način potkopavati.