Stefan Thomas, vlasnik USB sticka koji sadrži bitkoine u vrijednosti od 235 miliona dolara, više ne može pristupiti svom računu jer je zaboravio šifru za otključavanje. IronKey S200, USB fleš disk koji je šifrovan, dizajniran je da trajno izbriše sve podatke nakon deset neuspelih pokušaja unosa ispravne lozinke.

 

 

Trenutno je učinjeno osam pokušaja da se otključa. Dok hakeri imaju mogućnost otključavanja bitcoina, vlasnik diska nema želju tražiti njihovu pomoć. Unciphered, startup koji je osnovao tim vještih hakera, razvio je novu tehniku ​​koju odbijaju otkriti autsajderima. Ova tehnika im omogućava da kontinuirano pokušavaju i čvrsto vjeruju da mogu spasiti Stefanova 7.002 bitkoina, koji se nalaze u trezoru jedne švicarske banke. Priča o Stefanu Tomasu, biznismenu za kriptovalute koji živi u San Francisku koji posjeduje IronKey iz 2011. godine, izazvala je interesovanje brojnih hakera, uključujući tim u Uncipheredu. U intervjuu za “Wired”, jedan od hakera je otkrio da su bili oprezni u pristupu Stefanu. Željeli su osigurati da imaju potpun i pouzdan napad prije nego što se dopru do njega. Uprkos tome što je imao zajedničkog poznanika koji je mogao da garantuje za njihove veštine, Stefan je odbio njihovu ponudu za njihove usluge, čak i pre nego što je razgovarao o nadoknadi.

 

 

 

To je bilo zato što je već godinu dana ranije sklopio “upravljački ugovor” sa još dva tima. Kako bi spriječio konkurenciju, obećao je svakom timu dio prihoda ako otključa pogon. Nakon godinu dana pokušaja, on im daje više vremena da rade na problemu prije nego što potraže alternativnu pomoć, iako nema garancije da će uspjeti dešifrirati disk, posebno kada je “Unciphered” već pokazao sposobnost da to učini. “Nakon uspješnog proboja u IronKey, naš sljedeći zadatak je da ubijedimo Stefana da nam se pridruži. Prema riječima Nicka Fedoroffa, koji je na poziciji direktora, ovo je najizazovniji dio naše misije. Stefan je prenio da postoji potencijal da trenutni tim uključi Unciphered u sve stvari ako to smatra najpovoljnijim izborom. Stefan je takođe izjavio da će se uzdržati od intervencije. Tokom prethodnih intervjua, Stefan je otkrio da je stekao 7.002 bitkoina od uplate koju je primio za kreiranje videa pod nazivom “Šta je Bitcoin?” Ovaj video je postavljen na YouTube početkom 2011. godine kada je bitcoin imao vrijednost manju od jednog dolara. Iste godine Stefan je izjavio da je greškom izbrisao dve sigurnosne kopije novčanika koji sadrži hiljade novčića. Tada je izgubio komad papira sa lozinkom potrebnom za dešifrovanje preostale kopije, koja je bila pohranjena na IronKey. Zbog toga su bitcoini koje je izgubio vrijedili oko 140.000 dolara. „Nakon što je proveo čitavu nedelju pokušavajući da to popravi, rekao je: ‘Proces je bio prilično naporan.’ Kako je Bitcoin dostigao svoj vrhunac u januaru 2021., govornik je ispričao tugu koju je prouzrokovao gubitak njihove vredne imovine tokom godina.

 

 

 

“Pripovijedao je kako je, u trenucima razmišljanja, često ostajao u krevetu i razmišljao o rješenjima za svoju trenutnu nevolju. Međutim, kada bi pokušao implementirati novu strategiju na kompjuteru, ona bi neizbježno propala, vraćajući ga u stanje očaja”, objasnio je. U tom istom periodu, grupa kriptografa i etičkih hakera udružila se da kreiraju Unciphered. Njihov cilj je bio da otključaju zamrznutu imovinu koja pripada vlasnicima kriptovaluta, slično Stefanu, koji je odustao od pristupa njihovim fondovima. U trenutku lansiranja, Unciphered je procijenio da je ukupna vrijednost ovih zaboravljenih novčanika bila oko 140 milijardi dolara. Od svog osnivanja, Unciphered je uspješno pomagao klijentima u otključavanju novčanika vrijednih “milione” dolara, iako se nijedan nije približio obimu Stefanove imovine. Prvi korak u pristupu Stefanovom novčaniku bio je identifikovanje specifičnog modela IronKeya koji je koristio na osnovu godine kupovine. Tim je prošao kroz proces eliminacije i dobio svaki model iz decenije, što je rezultiralo stotinama USB stickova. Da bi u potpunosti dekonstruirao IronKey uređaj, Unciphered je koristio CT skener da ga skenira, a zatim se upustio u zamršeni hirurški proces neophodan za njegovo obrnuti inženjering.

Prema Fedoroffu, iskustvo je bilo slično ulasku u potragu za blagom. Jedan prati otrcanu i umrljanu kartu, svjestan da se bogatstvo nalazi na kraju duge. Međutim, odredište te duge ostaje obavijeno velom misterije. Unciphered tek treba da otkrije svoju kompletnu metodologiju istraživanja zbog potencijalnih rizika povezanih sa otkrivanjem ranjivosti koje je otkrio. Razlog za to je što se otkriveni sigurnosni propusti smatraju previše opasnim da bi se u ovom trenutku objavili. Važno je napomenuti da su IronKeys modeli koji su hakovani bili zastarjeli i stoga nisu mogli primati ažuriranja softvera. Prema Fedorofovom zaključku, objavljivanje ovih informacija imalo bi daleko teže posljedice po nacionalnu sigurnost od izloženosti novčanicima kriptovaluta.