Kada je mlada žena iz Srbije, stara dvadeset tri godine i jedino dete svojih roditelja, izrazila želju da napusti dom i započne novi život sa svojim partnerom, nastao je problem između nje i njenih roditelja. Nakon što je izrazila želju da se iz sela preseli u grad i započne novo poglavlje u svom životu, predočena joj je odredba: „Ako odeš, naša komunikacija će biti završena.

 

 

 

23-godišnja žena iz Srbije, koja je odlučila da ostane anonimna, obratila se korisnicima Reddita kako bi izrazila svoje poteškoće sa roditeljima. Brine se da bi, ako odluči da vodi normalan život, mogla izgubiti ljude koji su joj najbliži. Ova hrabra ispovest navela je druge sa sličnim mukama da podele svoja iskustva, otkrivajući da situacija žene nije usamljena pojava u Srbiji. Pitanje gdje ću živjeti u budućnosti postalo je predmet spora između mene i mojih roditelja. Trenutno živim sa njima u ruralnom području. Međutim, ja sam u posvećenoj vezi sa partnerom koji živi u drugom gradu i planiramo zajednički život. Mojim roditeljima smetaju moje česte posjete mom budućem bračnom parteneru, čak i ako traju samo nekoliko dana.

“Ja njih u jednu ruku razumijem , jer oni maju samo mene i ja sam im jedini oslonac . Putovanje do kuće mog dečka obično mi traje samo sat vremena, što smatram sasvim razumnim. Nažalost, ne može me često posjećivati ​​zbog radnog rasporeda, ali kad god je slobodan, trudi se doći na moju lokaciju. Iako suosjećam sa željom mojih roditelja da ostanem blizu, svjestna sam i njihovog rezonovanja: imaju samo mene. Iako duboko volim svoje roditelje, oni ponekad mogu biti prepotentni i ne dozvoljavaju mi ​​uvijek slobodu za kojom žudim.

 

 

 

Jednom prilikom sam izašla sa priajteljicom na kafu ,  ali nakon sat vremena, majka me pozvala i pitala gdje sam se toliko zadržala. Ja cijenim svoje roditelje, ali ponekad se mogu osjećati prilično nadmoćno. Svaki pokušaj da razgovaram o tome da se preselim sa svojim dečkom i da ostanem u njihovoj neposrednoj blizini, umjesto da živim na drugom kontinentu, rezultira neslaganjem. Moji roditelji mog partnera stvarno vole  kao da im je rođeni sin. Međutim, rekli su mi da se mogu preseliti ako to želim, ali bi to rezultiralo raskidom naše veze, odnosno da ću izgubiti svaku komunikaciju sa njima.

Mlada žena, stara 23 godine, jasno je izrazila svoje nezadovoljstvo: “Ne želim to da imam u životu, a za mene je to bio izuzetan izazov. Želim da ostanemo u kontaktu, ali sa slobodom da napravim svoje izbora. Žudim da posjetim prijatelja na kafu, odem u grad kad god poželim, provodim vrijeme sa svojom dragom osobom i planiram zajedničku budućnost. Na gubitku sam i potrebna mi je pomoć. Kako da pristupim situaciji i komuniciram moje potrebe bez stvaranja svađe?” pitala je u svojoj molbi za savjet.