Čovjek po imenu Sanjin, koji broji 59 godina, nedavno je otkrio u kakvoj teškoj situaciji se našao. “Znam za sudbine ljudi koji se s porodicom spore oko imovine, meni se ovog časa čini da sam u najgoroj situaciji”, priznaje. “Nalazim se daleko od bolesne majke, nakon što sam završio studije ostao sam da živim u gradu gdje sam započeo svoj obiteljski život. Moj brat ostao je na selu, u kući s roditeljima, sam je i ja sam se nadao da će nakon smrti oca pokazati obzir prema majci i da ćemo zajedno rješavati sve što naiđe”, objašnjava. Međutim, situacija se nije odvijala kako je očekivao.

  • “Mi ni ranije nismo imali dobru komunikaciju, uvijek je bio neizdrživo tvrdoglav i zajedljiv. Nakon smrti oca postao je nepodnošljiv, ne znam je li to od živaca, straha da će ostati sam i da bih mu ja mogao osporiti pola kuće, nemam pojma zašto je počeo govoriti samo o tome da želi mamino nasljeđe. Tada bi imao dvije trećine, a meni bi ostala trećina”, objašnjava Sanjin.

Situacija je eskalirala kad je majka doživjela moždani udar. “Kad sam čuo da je mama završila u bolnici, odmah sam se uputio prema njoj. Zatim sam otišao u rodnu kuću, ali brat mi nije otvarao vrata. Morao sam se obratiti susjedu.” Ono što je čuo ostavilo ga je u šoku. “Susjed mi je ispričao da je brat neprepoznatljiv od smrti oca prije godinu dana. Stalno je bio neugodan prema majci, no nitko nije mislio da je toliko pokvaren da joj ne bi pomogao kad je pala. A to se upravo dogodilo”, kaže Sanjin.

  • “Zamislite, susjed i mama su otprilike istih godina, oboje su udovci i dijele istu ogradu. Svako jutro razmijene nekoliko riječi preko ograde, no bilo je neuobičajeno da ona ne izlazi iz kuće. Susjed je upitao brata neka provjeri je li sve u redu s majkom, ali on mu je odgovorio da neće ni pogledati dok mu ne prepiše svoj dio kuće.” To je dovelo do dramatičnog događaja. “Susjed je pozvao još jednog čovjeka iz susjedstva i zajedno su otišli do majčinog doma. Kad se nije javljala, ušli su unutra i pronašli je kako leži na podu, nakon čega su pozvali hitnu pomoć. Utvrđeno je da je doživjela moždani udar i još je u bolnici. Brat odbija čuti za nju. Mislim da mu je potrebna pomoć. Strašno je što je tvrdoglav i nepopustljiv. Sada se brinem za oboje”, ispričao je Sanjin.

“Moja supruga i ja još uvijek radimo, a situacija je složena. Mama će trebati fizioterapiju i posebnu njegu, a mi se ne možemo složiti oko ničega. Ona ne želi čuti za dom, niti razmišlja o dolasku k nama jer se cijeli život brinula za brata kojemu je prala, kuhala i pazila ga. Ništa to nije bilo dobro. Ne usuđujem se uznemiravati je u ovom stanju. Tko zna hoće li se uopće oporaviti, ima već 83 godine”, objašnjava Sanjin.

Nada se da će brat urazumiti. “Istražujem razne opcije. Ako uspije dobiti dom, penzija joj neće biti dovoljna. Brat neće htjeti snositi troškove, a neće htjeti ni prodati kuću. To će pasti na mene, pripremio sam se na to. Majka mi je”, zaključuje.