Prema nedavnoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila koju je objavio na Facebooku, današnje vrijeme će karakterizirati mješavina oblaka i nestabilnosti. U početku će biti relativno prohladno vrijeme, posebno tokom noći, sa temperaturama od 8 do 16 stepeni Celzijusa. U pojedinim područjima kao što su doline Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, temperature mogu pasti i do 4 stepena Celzijusa.

Međutim, kako se približava petak, najviša temperatura tokom dana će se postepeno povećavati, a do kraja sedmice dostići će raspon od 26 do 31 stepen Celzijusov. Ipak, od 2. avgusta postoji vjerovatnoća značajnog pada vremenskih prilika, uključujući padavine, pljuskove i niže temperature. Prema riječima Čubrila, već 5. avgusta očekuje se još jedno zahlađenje. Kako dan odmiče, možemo osjetiti da intenzivne ljetne vrućine počinju da se smanjuju. Ovaj pad temperature donosi ugodan osjećaj hlađenja, što rezultira maksimalnim temperaturama koje su unutar ugodnog raspona.

Gledajući unaprijed do 5. avgusta i kasnije, postoji čak šansa da će temperature pasti ispod onoga što se obično očekuje za ovo doba godine. Na osnovu ovih informacija, slobodno se može reći da u narednih desetak dana nećemo morati izdržati značajnije ljetne vrućine. Zapravo, moguće je da ovako vruće uslove nećemo doživjeti do kraja ljetne sezone. Ovo je odlična vijest za one koji su planirali godišnji odmor u avgustu, jer će se zbog vrućina suočiti s minimalnim izazovima.

Očekuje se da će predstojeći dan donijeti primjetan pad temperatura, koji će uticati i na donji i na gornji nivo atmosfere. Shodno tome, predviđa se da će CAPE vrijednost opasti, što ukazuje na značajno smanjenje atmosferskih uslova potrebnih za pojavu intenzivne olujne aktivnosti. Ipak, odstupanje od ovog trenda očekuje se u južnim područjima, gdje će se toplo vrijeme zadržati tokom većeg dijela dana. Shodno tome, postoji mogućnost izolovanih pojava loših vremenskih uslova u ovim krajevima.