Prema riječima Biljane Petrović, bliske prijateljice proslavljene pjevačice Aleksandre Slađane Milošević, umjetnica je preminula danas u 69. godini života. Ona je zbog kraće bolesti bila primljena u zemunsku bolnicu i nažalost podlegla. Prethodno je poznato da se borila sa Sjogrenovim sindromom, kroničnom autoimunom reumatoidnom bolešću koju karakteriziraju suhe oči (kseroftalmija) i suha usta (kserostomija). Ovo stanje je uzrokovano smanjenjem funkcije egzokrinih žlijezda.

 

Iako se može manifestirati kao primarna bolest, često je povezan s drugim poremećajima vezivnog tkiva, poput sistemskog lupusa ili reumatoidnog artritisa. Statistike pokazuju da Sjogrenov sindrom obično pogađa osobe u dobi od 30 do 50 godina, pri čemu su žene devet puta osjetljivije od muškaraca. Genetska predispozicija, u kombinaciji s mehanizmima imunološkog sustava, igra značajnu ulogu u pokretanju upalnog procesa i oštećenja tkiva povezanih s ovim stanjem. Osim toga, virusne infekcije također mogu pridonijeti njegovom razvoju.

Bolest karakterizira nekoliko popratnih simptoma. Početni znakovi obično uključuju osjećaj grebanja, svrbež i suhoću u očima i ustima. Uz to, često dolazi do povećanja parotidne žlijezde slinovnice, koja je u početku bezbolna i mekana, ali kasnije postaje osjetljiva na dodir. Ostali simptomi koji se mogu manifestirati uključuju slabost, povišenu tjelesnu temperaturu, artritis i vaskularne promjene na koži. Vaskulitis također može utjecati na unutarnje organe kao što su pluća, središnji živčani sustav, krvne žile, mokraćni trakt i probavni sustav. Često se opažaju i periferne neuropatije. Trajanje bolesti može trajati više desetljeća.

 

Manju varijaciju karakteriziraju promjene samo u očima i ustima, dok teže varijacije pokazuju simptome u dodatnim organima. U rijetkim slučajevima, pojedinci mogu doživjeti ozbiljne sustavne manifestacije ili specifičnu vrstu raka. Utvrđivanje dijagnoze uključuje analizu funkcija žlijezda, provođenje biopsije i identifikaciju protutijela u krvotoku. U listopadu 2023. Slađana Milošević progovorila je o svom zdravlju i bolesti, otkrivši da je prethodne godine bila hospitalizirana. Postoji bolest poznata kao Sjogrenov sindrom, koja mnogim medicinskim djelatnicima ostaje nepoznata u smislu simptoma i načina liječenja.

Često previše pojednostavljena kao imunološki poremećaj, ova bolest je zapravo opasna po život. Nažalost, to je vrlo teško stanje koje donosi brojne promjene u imunološkom sustavu, zahvaćajući sve tjelesne sustave. Jedini učinkoviti lijek nalazi se u kineskoj tradicionalnoj medicini, koja je odavno prepoznala važnost liječenja pojedinca kao cjeline. Zapadna medicina, s druge strane, samo kroz psihosomatiku pristupa ovoj holističkoj perspektivi. Prepoznavanje da su um i tijelo međusobno povezani ključno je za uspješno iscjeljenje. Osobno sam se našao u zamci ove bolesti, frustriran nedostatkom napretka u liječenju čak i nakon dvije godine i potrebom za ponovljenim posjetima bolnici.

 

Nadalje, nisam bio zadovoljan ponašanjem većine medicinskog osoblja koje je ispoljavalo nezainteresiranost, površnost i stalne sukobe pri čemu se nije uvažavalo moje profesionalno mišljenje kao psihoterapeuta i bivšeg studenta veterine. Prema pisanju “Glorije”, Slađana Milošević izrazila je nezadovoljstvo nedostatkom ljubaznosti i susreta liječnika u bolnici. Čak je spomenula da se sjeća samo imena dvojice liječnika, jer su se oni jedini potrudili predstaviti. Slađana je sama odlučila napustiti bolnicu jer je njezino iskustvo bilo pokvareno vrijeđanjem.

BONUS TEKST:

Stanje poznato kao Sjogrenov sindrom, koje je otkrio švedski oftalmolog Henrik Sjogren 1933. godine, dugotrajni je autoimuni poremećaj prvenstveno karakteriziran suhoćom očiju i usta. Međutim, važno je napomenuti da ovaj sindrom također može utjecati na razna druga područja tijela, poput zglobova, kože, pluća, bubrega i živčanog sustava. Uobičajene indikacije Sjogrenovog sindroma uključuju suhoću oka, što rezultira osjećajem iritacije, žarenja i osjećaja stranog tijela u očima. Suhoća usne šupljine još je jedan čest simptom koji dovodi do poteškoća u gutanju i govoru.

Nadalje, pojedinci mogu osjetiti umor, nelagodu u zglobovima, respiratorne poteškoće, suhu kožu, fluktuacije u težini i potencijalne komplikacije bubrega. Uz simptom suhoće, Sjogrenov sindrom ima potencijal dovesti do raznih drugih komplikacija. Na primjer, nedostatak vlage u ustima može povećati vjerojatnost karijesa i dodatnih problema sa zubima. Slično tome, nedostatak vlage u očima može povećati rizik od infekcija oka i oštetiti površinu rožnice. Stanje poznato kao Sjogrenov sindrom spada u kategoriju autoimunih bolesti, gdje imunološki sustav tijela pogrešno cilja na svoje stanice i tkiva. Naime, kod ovog sindroma imunološki sustav usmjerava svoj napad prema žlijezdama odgovornim za proizvodnju suza i sline, što rezultira ispoljavanjem suhoće u očima i ustima.

Identifikacija Sjogrenova sindroma obično se oslanja na kombinaciju simptoma, fizički pregled, krvne pretrage i testove funkcije žlijezda. Iako trenutno nema poznatog lijeka za Sjogrenov sindrom, postoje lijekovi za ublažavanje simptoma kao što su suhoća u očima i ustima. Dodatne mjere, uključujući upotrebu vlažnih obloga, umjetnih suza ili lubrikanata za usta, također mogu pružiti olakšanje. Preporučljivo je zakazati redovite posjete oftalmologu i stomatologu kako bi se pratilo stanje i spriječile moguće komplikacije. U određenim slučajevima, osobito kada postoji korelacija s drugim autoimunim poremećajima, mogu se propisati lijekovi za modificiranje imunološkog sustava kako bi se smanjila upala i zaštitila zahvaćena tkiva.