Sinan paša, odredio je 27. aprila 1594. godine, subotu, kao dan za spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru u Beogradu, u nameri da osveti Banatski ustanak Srba iz iste godine. Kodža Sinan-paša, poreklom iz albanske katoličke porodice, višestruko je obavljao dužnost velikog vezira u Osmanskom carstvu. Njegova karijera je bila složena, sa smenama i ponovnim dolascima na visoke položaje, pokazujući njegovu moć i uticaj.

Mehmed paša Sokolović, važan zaštitnik Srpske pravoslavne crkve, nasledio ga je Šemsi Ahmed-paša, Albanac. Nakon Šemsi Ahmed-paše, dolazi Kodža Sinan-paša, čija je pozicija kasnije prešla na Kanijeli Sijavuš-pašu. Promene na političkoj sceni Osmanskog carstva odražavale su se i na etnički sastav velikih vezira, pokazujući kompleksnost unutar carstva.

Sinan paša je rođen 1506. godine u Albaniji, a njegovo versko poreklo je povezano sa katoličanstvom, pre nego što je prešao u islam. U njegovom političkom delovanju isticalo se guranje Albanaca na visoke položaje, što je izazivalo kontroverze među turskim liderima.

Ustanak Srba u Banatu 1594. godine bio je znak otpora Osmanskom carstvu, a spaljivanje moštiju Svetog Save bilo je Sinan-pašina osveta. On je naredio da se to uradi tako da Banat vidi posledice, ali je dugoročno postigao suprotan efekat, jačajući kult Svetog Save među Srbima.

Ustanak je brzo ugušen, a Sinan-paša je smenjen, ali je kasnije ponovno došao na visoku poziciju. Tokom svog života, Sinan paša je bio poznat po izgradnji mnogih verskih i građevinskih objekata širom carstva, od džamija do tvrđava.Ovaj događaj iz istorije ističe složenost političkih i verskih odnosa u Osmanskom carstvu, kao i značaj Svetog Save u srpskoj kulturi i identitetu.