Prije nekoliko godina, postojala je izvanredna i zadivljujuća priča koja je zaokupila pažnju brojnih pojedinaca, vrteći se oko koncepta povratka u postojanje nakon odlaska iz ovog smrtnog kruga. Kako su jednom prilikom prenijeli nigerijski mediji, Godwina Ugilua Amadua, visoko cijenjenog tradicionalnog iscjelitelja od 59 godina, njegove kolege su službeno proglasile preminulim.

Ipak, zapanjujuće, samo 48 sati kasnije, navodno je javljeno da je doživio čudesno oživljavanje, slično ponovnom rođenju ili uskrsnuću iz kandži same smrti. Ovaj jezivi i zbunjujući incident ne samo da je natjerao prisutne da razmišljaju o misterijama života i smrti, već je poslužio i kao duboki svjedočanstvo zagonetne interakcije između carstva užasa i vjere. Samo će vrijeme pokazati koji se dublji smisao krije iza ovog izuzetnog događaja, jer on nastavlja da odjekuje kroz živote onih koji su svjedočili ovom natprirodnom spektaklu.

Područje lokalne uprave Toto u državi Nasarawa postalo je mjesto za zadivljujuću priču koja je neprimjetno spojila elemente užasa i vjere. Kako prenose mediji, bilo je to kobnog jutra 5. septembra 2022. godine, oko 6 sati ujutro, kada je Amaduov život došao do kraja. Nakon njegove smrti, njegovo beživotno tijelo je odmah prevezeno u mrtvačnicu, gdje je čekalo dolazak njegovog najstarijeg sina, Jacoba Amadua, koji se kretao iz Abudže. Takav nadrealni i zapanjujući događaj ostavio je prisutne zaprepaštene, zbunjene i preispitujući granice svojih uvjerenja.

Međutim, suočeni s ovom natprirodnom pojavom, potrebni su pogrebni obredi savjesno obavljeni, a sve pripreme su pomno završene kako bi se Amadu konačno oprostio na groblju. Tokom ovog perioda iščekivanja, Amaduovo tijelo je ostalo neometano na svom počivalištu, dok su njegova porodica i medicinski radnici strpljivo čekali Jacobov dolazak. Nisu znali da će postupak sahrane dobiti neočekivani obrat.