Proces postizanja zdrave težine nije tajna; nema čarobnih rješenja. Ako želimo smanjiti veličinu odjeće, moramo značajno promijeniti svoje životne navike. Jedini alati u našem arsenalu za postizanje željene figure su hranjiva prehrana i dosljedna tjelesna aktivnost. Za one starije od 40 godina ovaj zadatak postaje još veći izazov zbog usporavanja metabolizma i povećanih fizičkih ograničenja. Međutim, stručnjaci preporučuju četiri ključne smjernice koje treba slijediti kako biste smršavili unutar dva tjedna.

 

 

 

Neka vaša prehrana bude bogata povrćem i voćem

Antioksidansi su bogati voćem i povrćem, koji su sposobni neutralizirati oksidativni stres koji je odgovoran za proces starenja. Najbolje je izbjegavati prerađenu, slanu hranu poput grisina, čipsa, krekera i pakiranih juha. U većini slučajeva ova hrana sadrži visoku razinu soli, što dovodi do zadržavanja vode u tijelu. Umjesto toga, pokušajte što češće konzumirati blanširanu hranu. Iako se u početku mogu činiti bljutavima, s vremenom će se vaše nepce naviknuti na ove laganije zalogaje.

 

 

 

 

Omogućite dovoljno sna

Dobar noćni san ključan je za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Kvaliteta vašeg sna ključna je kako biste osigurali da vaše tijelo i um mogu funkcionirati na najbolji način. Važno je uspostaviti redovitu rutinu spavanja i stvoriti ugodno okruženje za spavanje kako biste pospješili miran san. Osim toga, izbjegavanje stimulansa poput kofeina i stvaranje opuštajućeg rituala prije spavanja može pomoći u postizanju dobrog noćnog odmora. Medicinska istraživanja su pokazala da je dovoljno sna ključno za normalizaciju hormona i regulaciju težine u tijelu. Loša kvaliteta sna dovodi do povećanja proizvodnje leptina, koji potiče glad, kao i smanjenja grelina, koji potiskuje glad. Poremećaj spavanja može rezultirati povećanim apetitom, osobito za hranom koja je bogata ugljikohidratima.

 

 

 

Redovno vježbajte

Recept za uspješno mršavljenje je vježbanje najmanje trideset minuta dnevno, pet dana u tjednu. Za one koji ne uživaju u rigoroznim kardio vježbama, hodanje je jednostavno i učinkovito rješenje. Besplatan je, nekompliciran i pomaže u redovitom sagorijevanju znatne količine kalorija. Počnite sporijim tempom prvih pet minuta kako biste pustili tijelo da se zagrije prije nego što povećate brzinu. Ne zaboravite udahnuti kroz nos i izdisati kroz usta. Također, suzdržite se od razgovora sljedećih dvadesetak minuta hodanja. Nakon toga postupno se vratite na svoj izvorni tempo i hodajte dodatnih pet minuta kako biste dopustili tijelu da se ohladi.

Lagana šetnja

Preporučuje se da svakih pola sata ustanete sa svog sjedala i kratko prošetate. Prema stručnjacima, preporuča se prošetati svakih trideset minuta kako bi se ublažili mogući zdravstveni rizici povezani s uredskim poslovima. Nedavna istraživanja pokazala su da ti poslovi mogu udvostručiti vjerojatnost pretilosti i prerane smrti, čak i ako pojedinac redovito vježba. Međutim, kratkim odmorom od sjedenja svakih pola sata rizik se može značajno smanjiti.