Ceca Ražnatović i Aleksandar Milić Mili, poznati po bogatoj suradnji na brojnim top hitovima i hvaljenim albumima, našli su se u sudskom sporu zbog poslovnih sukoba koji su nastali između njih. Unatoč tome, i Ceca i Mili nepokolebljivo su tvrdili da je njihov osobni odnos ostao netaknut i besprijekoran. No, situacija se neočekivano preokrenula kada je Ražnatović dala izjavu za gostovanje u emisiji “Premijera – Vikend specijal”. Milan Jakšić, Milijev odvjetnik, promptno je iznio optužbe na račun omiljene folk ikone, neistinama.

Ceca je jasno rekla da je sudski postupak pokrenut nakon što je otkrila da se Mili vodi kao vlasnik fonograma za sve albume na kojima su surađivali, iako je postojao drugačiji ugovor. Izjavila je da je njihovom partnerstvu došao kraj i da je sada ona prava korisnica. Trenutno je u tijeku proces organizacije, ne samo s raznim YouTube kanalima, već konkretno s mojim vlastitim kanalom. Kako bi se riješili određeni problemi, neke pjesme su morale biti privremeno uklonjene dok se sve ne raščisti. Trenutno sam u sudskom sporu s Milijem oko vlasništva nad ovim snimkama. Izvorno, dogovor je bio za podjelu 50-50, međutim, on je preuzeo potpuno vlasništvo.

Srećom, sud je presudio u moju korist, ocijenivši da se vlasništvo doista treba ravnomjerno podijeliti. Važno mi je da svoju publiku obavijestim da organizacija kanala ovdje nije problem. Sve pjesme su još uvijek dostupne, ali je ključno poštovati i osigurati da sve bude na svom mjestu. Ceca je ovu poruku prenijela na “Premijeri”. S druge strane, odvjetnik koji zastupa skladatelja tvrdi da su Ceca i Mili trenutno u sudskom postupku koji je u tijeku. U svjetlu neutemeljenih i lažnih novinskih napisa oko sudskog spora u kojem su moji klijenti Miligram music doo i Aleksandar Milić te suprotna strana Ceca Music doo, osjećam se dužnim razjasniti istinite činjenice javnosti, kako bismo spriječili svako potencijalno pogrešno tumačenje.

Za početak, važno je pojasniti da pravna bitka oko vlasništva nad snimkama još nije okončana, suprotno nekim medijskim napisima koji govore suprotno. Napominjemo da je sudski vještak uključen u ovaj slučaj potvrdio da vlasnica YouTube kanala Svetlana Ceca Ražnatović nije platila produkciju navedenih snimaka, navodi se u pismu odvjetnika Jakšića. Snimanja o kojima je riječ financirao je i organizirao sam moj klijent, čime je on glavni kreator. Ove su pjesme doživjele ogroman uspjeh, zbog čega ih je Ceca music doo eksploatirala na YouTube kanalu Svetlane Cece Ražnatović bez dopuštenja autora, vlasnika snimke ili izdavača. Nadalje, sav prihod ostvaren od YouTubea i drugih digitalnih platformi Ceca music doo je zadržao, što je suprotno zakonskim propisima i industrijskim normama u glazbenom biznisu.

Iznos prihoda koji je u pitanju je znatan, doseže šest ili sedam znamenki u eurima. Trenutno se na YouTube kanalu Svetlane Cece Ražnatović nalazi oko 1300 isječaka, od kojih je oko 1000 neovlašteno jer vlasnik kanala Ceca music doo nije imao potrebno odobrenje vlasnika i autora snimke za njihovu eksploataciju. Od ukupnog broja, cca 800 video klipova postavljeno je bez suglasnosti mojih klijenata Aleksandra Milića, koji ima većinsko autorstvo (75% na 10 albuma) i Miligram Music doo, pravog vlasnika snimaka. Unatoč naporima mojih klijenata da se postigne pravičan i pravno opravdan dogovor oko raspodjele ove zarade, Ceca music doo i sama Ceca odlučili su se oglušiti na te pokušaje i odbiti bilo kakvu podjelu. Ova flagrantna povreda ne samo da krši prava mojih klijenata, već i zanemaruje doprinose osam drugih autora koji su imali značajnu ulogu u izgradnji ove karijere, uključujući Docu Ivankovića (4 albuma), Ljiljanu Jorgovanović i brojne druge. Budući da se radi o neovlaštenom iskorištavanju autorskih djela i snimaka, moguće je da predstavljaju kaznena djela protiv intelektualnog vlasništva, kako to propisuje naš Kazneni zakon, navodi Jakšić, a prenosi Kurir.

Protuzakonito širenje glazbenog sadržaja putem YouTube kanala u vlasništvu Svetlane Cece Ražnatović i naknadna distribucija na digitalnim platformama od strane Ceca music doo vjerojatno je najopsežniji slučaj glazbenog piratstva u povijesti naše diskografije. Ova nezakonita aktivnost rezultirala je značajnom financijskom dobiti. Takvo ponašanje je nezamislivo u civiliziranom društvu. Godinama su moji klijenti i drugi umjetnici ulagali iskrene napore da postignu obostrano korisno rješenje s namjera očuvanja YouTube kanala i digitalne distribucije koju provodi Ceca music doo. Nažalost, izostao je odaziv i volja za civiliziranu raspravu. Bitno je napomenuti da naš cilj nije antagonizacija Cece, već zaštita naših prava zaštićenih zakonom.

Prema medijskim izvješćima, ugovor predviđa podjelu prihoda od izdavaštva u omjeru 50%:50%. U razdoblju od 2004. do 2015. moj je klijent uplatio gotovo milijun eura tvrtki Ceca music doo, o čemu postoji uredna dokumentacija. Međutim, Ceca music nije uzvratila tako što je mom klijentu Miligram music doo isplatila niti jedan jedini dinar od prihoda ostvarenih putem YouTube kanala i digitalne distribucije Svetlane Cece Ražnatović. Važno je napomenuti da moj klijent nije odstupio od dogovora. Naime, Ceca je u više navrata grubo prekršila odredbe sporazuma, što je dovelo do sadašnje situacije i sudskih postupaka, navodi odvjetnik. Kako će to utjecati na situaciju u Zvezdama Granda, ostaje da vidimo u nekim od narednih epizoda.