Još malo pa će se navršiti tri godine od smrti legendarnog srpskog kantautora, pisca i scenariste. Iznenađujuće, porodica Đorđa Balaševića donijela je odluku da odustane od održavanja pomena njemu u čast. Nedavno je njegova kćer “Beba” otkrila razlog ovog ne baš tako čestog izbora.

Dana 19. veljače 2021. u 67. godini života na liječenju od upale pluća preminuo je Đorđe Balašević. U posljednjim trenucima života primljen je na kliniku za zarazne bolesti. U nedavnom intervjuu njegova supruga Olivera ispričala je detalje o njihovom susretu u tom razdoblju.

Nažalost, nije nam bio dozvoljen ulazak na zarazni odjel bolnice kada je primljen. Međutim, tijekom moje šetnje po lokalu, slučajno sam naišao na poznanika i raspitao se gdje mu je soba. Konkretno, zanimao me položaj prozora u njegovoj sobi. Obavijestila me je da se Đoletova soba nalazi u prizemlju i ljubazno se ponudila da me tamo provede. Vodeći me iza zgrade, Olivera Balašević, gostujući u emisiji “Agape”, ispričala je ovu anegdotu.

Bilo je to u trenutku kada su nam se putevi ukrstili. Bez imalo oklijevanja pružio je ruku i pozdravio me kao da se nikada nismo razdvajali, kao da se nema čega bojati. Potvrdio sam njegovu prisutnost mahanjem i ohrabrio ga da ostane otporan, baš kao što je on učinio za mene kad me tjerao da napustim Studenjak. Držim se uvjerenja da još uvijek postoji kanal komunikacije među nama, prozor koji je i dan danas otvoren. Intrigantna je odluka obitelji da ne obilježe godišnjicu smrti Đorđa Balaševića, a njegova kći Jelena Beba Balašević iskoristila je priliku da objasni razloge za takav izbor.

U našem kućanstvu nikada nismo poštovali tradiciju obilježavanja dana kada je netko nama drag otišao s ovog svijeta. To nije bilo zbog nedostatka poštovanja, već upravo suprotno. Sjećanje na tu osobu nosimo sa sobom svaki dan, susrećući se s podsjetnicima na nju u raznim malim trenucima tijekom života. Bilo da se radi o prolasku poznatom ulicom, razgovoru o omiljenoj pjesmi, svjedočenju sportskog događaja ili susretu sa zajedničkim poznanicima, neprestano održavamo njihov duh živim. Beba je elaborirala tu perspektivu objašnjavajući zašto se ne bavimo formalnim sjećanjem na Đorđa Balaševića.

Ne, nema zahtjeva za određivanjem određenog datuma u godini za sjećanje na nekoga. Bezbrojni lijepi i dragi trenuci koje ste podijelili s tom osobom čine gotovo nepoštivanjem izdvajanje jednog dana. Intrigantno je primijetiti da su se, usprkos brojnim uspjesima, njegovi roditelji oštro protivili njegovom izboru da se bavi glazbom i umjesto toga su ga poticali da studira geografiju, što je na kraju i učinio. Nažalost, nikada se nisu pojavili ni na jednom njegovom koncertu, a on je za njih uvijek rezervirao dva slobodna mjesta u publici, prenosi N portal.