Danas žalimo zbog gubitka inovativne umjetnice i pjevačice Aleksandre Slađane Milošević, koja je preminula u 69. godini života. U iskrenom prošlogodišnjem otkriću, Slađana je neustrašivo pričala o svojoj borbi sa zdravstvenim stanjem poznatim kao Sjogrenov sindrom. Medicinsko stanje poznato kao Sjogrenov sindrom ostaje misterij za mnoge liječnike jer nisu upoznati s njegovim simptomima i metodama liječenja.

 

  • Često se previše pojednostavljuje kao imunološki poremećaj, dok u stvarnosti predstavlja fatalnu prijetnju. Nažalost, ova bolest je izuzetno teška, uzrokuje brojne promjene u imunološkom sustavu i zahvaća sve tjelesne sustave. Jedina nada leži u kineskoj tradicionalnoj medicini koja je odavno prepoznala važnost liječenja pojedinca kao cjeline. Zapadna medicina, pak, ovoj holističkoj perspektivi pristupa samo kroz područje psihosomatike. Prepoznavanje povezanosti uma i tijela ključno je za uspješno liječenje, ističe Slađana Milošević u razgovoru za Kurir. Možete li mi objasniti što je Sjogrenov sindrom? Očituje se kao suhe oči i suha usta, Sjogrenov sindrom je kronična, upalna reumatoidna bolest. Glavni uzrok ovih simptoma leži u oslabljenom radu egzokrinih žlijezda.

Ovaj sindrom se može pojaviti kao primarna bolest ili biti povezan s drugim sistemskim bolestima vezivnog tkiva, tipično sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom. Prvenstveno pogađa osobe u dobi između 40 i 60 godina, ovo stanje znatno je češće kod žena, s učestalošću do devet puta većom nego kod muškaraca. Razlog događaja Primarni katalizator za pojavu ovog sindroma je genetska sklonost osoba sklonih autoimunim reakcijama.

 

  • To, zajedno s normalnim funkcioniranjem imunološkog sustava, dovodi do upalnog odgovora i oštećenja tkiva. Ključni faktor koji pridonosi je postojanje virusne infekcije. Infiltracija limfocita i plazma stanica u epitel suznih žlijezda i žlijezda slinovnica glavni je uzrok smanjene funkcije egzokrinih žlijezda. Zauzvrat, to dovodi do stvaranja višestrukih autoantitijela i mogućeg nastanka malignog limfoma. Početna indikacija Sjogrenova sindroma očituje se kao nedostatak vlage u očima. Suzne žlijezde ne mogu proizvesti dovoljnu količinu suza, koje su neophodne za održavanje zdravlja očiju i osiguravanje jasnog vida. Mogu se uočiti manifestacije bolesti. Klinički simptomi bolesti uključuju i žlijezdane i opće sistemske znakove.

Pacijenti često imaju osjećaj svrbeža, grebanja i suhoće u očima, kao da su prisutne čestice pijeska ili karijesa. Početni simptom obično uključuje suhoću usta, iako je povećanje parotidne žlijezde slinovnice također uobičajeno. U početku su te žlijezde bezbolne i meke, ali kako bolest napreduje, postaju osjetljive na dodir, uzrokujući nelagodu i blago crvenilo kože iznad njih.

  • Bolest je sistemskog karaktera, jer može zahvatiti različite organe i organske sustave uključujući pluća, bubrege, živčani sustav i endokrine žlijezde u polovice bolesnika. U slučajevima veće težine može se uočiti gubitak zuba, iritacija desni, naslage na zubima i karijes. Primarne indikacije Sjogrenovog sindroma uključuju malaksalost, povišenu tjelesnu temperaturu, artritis i promjene u krvnim žilama kože. Vaskulitis se također očituje u raznim unutarnjim organima, poput pluća, središnjeg živčanog sustava, krvnih žila, mokraćnog sustava i probavnog sustava. Osim toga, mogu se manifestirati periferne neuropatije.

Koji je postupak za određivanje dijagnoze? Kako bi utvrdili prisutnost ove bolesti, medicinski stručnjaci oslanjaju se na kombinaciju anamneze pacijenta, analizu funkcije suznih žlijezda i žlijezda slinovnica, pregled biopsija malih žlijezda slinovnica i otkrivanje autoantitijela u krvotoku.

 

  • Liječenje primarnog oblika bolesti uključuje primjenu supstitucijske terapije za ublažavanje suhoće u očima i ustima, pružanje simptomatskog olakšanja za sustavne simptome i provedbu specifičnih mjera za rješavanje aktivnih ekstraglandularnih manifestacija. Liječenje Simptomatsko liječenje je primarna metoda liječenja. U slučajevima kada je stanje teže, nužan je cjelovit pristup koji uključuje različite medicinske stručnjake. Ovaj tim obično se sastoji od oftalmologa, stomatologa, neurologa i reumatologa specijaliziranog za liječenje osoba sa Sjogrenovim sindromom. Predviđanje ishoda bolesti. Bolest tipično traje nekoliko desetljeća kod većine bolesnika.

U blažoj manifestaciji vidljive su promjene samo na očima i ustima, dok teži oblici bolesti imaju simptome i na drugim unutarnjim organima. Manji broj pacijenata ima nepovoljan tijek, bilo zbog teških sistemskih manifestacija ili razvoja maligne limfocitne proliferacije.