U današnjem je članku ključno pozabaviti se temom onoga što nasljeđujemo od roditelja, posebno razlikama između onoga što dobivamo od majke i onoga što dobivamo od oca. Iako je razumijevanje fizičkog nasljeđa relativno jednostavno, razumijevanje utjecaja njihovog ponašanja i djelovanja na naše živote od iznimne je važnosti.

  • Koncept obiteljskog odgoja predlaže da bi mogao postojati veći utjecaj genetske strukture oca na određene nasljedne osobine kod djece. Naslijeđene karakteristike, koje su obično kombinacija genetskog materijala oba roditelja, često su neizbježne. Tipično nasljeđe od očeva uključuje nekoliko ključnih čimbenika. Kako je primijetila genetičarka Dana Breset, dob oca može utjecati na razvoj djeteta.

Točnije, djeca čiji su očevi stariji od 45 godina mogu imati veću osjetljivost na izazove učenja, kao i osjećaje depresije i tjeskobe. Ne može se zanemariti doprinos očeva u određivanju biološkog spola djeteta. Otac je taj koji nosi ili X ili Y kromosom, koji, u kombinaciji s majčinim X kromosomom, određuje hoće li dijete biti muško ili žensko. Stoga, ako otac izrazi nezadovoljstvo spolom svog djeteta, ključno je prepoznati da je očev genetski input taj koji u konačnici određuje ishod.

  • Kad je riječ o tjelesnim atributima, posebice visini, čini se da genetika, posebno ona od oca, igra značajniju ulogu od one od majke. Opsežna istraživanja sugeriraju da genetski sastav oca uvelike utječe na visinu njihovih potomaka. Dana Breset tvrdi da djeca s visokim očevima imaju veću vjerojatnost da će naslijediti njihov stas. Bitno je priznati da se prijenos specifičnih osobina uvelike oslanja na očinske gene, kao što je naglašeno ovim informacijama. Međutim, jednako je važno razumjeti da kombinacija genetskih doprinosa oba roditelja u konačnici određuje jedinstven skup karakteristika u potomstvu.

Naš fokus je, međutim, na manje očitim osobinama koje se isključivo nasljeđuju od majke. Prema časopisu Metabolism Novosti, postoje dvije različite vrste masnog tkiva u ljudskom tijelu: smeđe i bijelo. Dok je poznato da je bijelo masno tkivo, naslijeđeno od oca, štetno i doprinosi pretilosti i raznim bolestima, smeđe masno tkivo, naslijeđeno isključivo od majke, ima ključnu ulogu u metabolizmu i regulaciji tjelesne težine. Ako majka ima konstantno niske razine serotonina u mozgu, njezino je dijete sklono doživjeti slične nedostatke ovog neurotransmitera.

  • Važno je priznati da je serotonin ključan za promicanje pozitivnog raspoloženja i povećanje pozornosti na detalje. Nadalje, utjecaj majke proteže se i na proces starenja njezina djeteta, budući da prisutnost oštećenja mitohondrijske DNA i gena koje nosi izravno utječu na način na koji starimo. U trenutku rođenja, pojedinci dobivaju ovaj štetan učinak od svoje majke, a manifestacija pokazatelja starenja poput sijede kose i nabora na licu javlja se ranije s većom količinom mutacija mtDNA.

Vrijedno je naglasiti da ovoj progresiji mogu doprinijeti i vanjski čimbenici, budući da akumulacija oštećenja tijekom života može imati dodatni utjecaj. Na emocionalno stanje djeteta utječe majka, što uključuje i promjene raspoloženja. Tipično, djevojčice nasljeđuju kortikolimbički sustav u mozgu od svojih roditelja, dok ga dječaci rijetko posjeduju. Specifična regija mozga o kojoj je riječ igra ključnu ulogu u regulaciji emocija, promjenama raspoloženja i pojavi depresije.

  • Veza između ranjivosti na Alzheimerovu bolest i pamćenja tema je koja zaokuplja istraživače. Nedavna otkrića osporila su prethodne pretpostavke, jer su znanstvenici došli do spoznaje da genetska predispozicija za Alzheimerovu bolest ne obuhvaća više generacija, već potječe od jednog roditelja. Istraživanjem obiteljskog podrijetla studija je otkrila da sklonost Alzheimerovoj bolesti isključivo određuje majka. I sposobnost pamćenja i vjerojatnost razvoja bolesti nasljeđuju se po majčinoj liniji.