Kada temperatura padne, tipično je za prozore da se pojavi kondenzacija, što se često dešava kada se koristi grijanje. Akumulacija kapljica vode uzrokovana je vlagom u zraku koja dolazi u dodir sa hladnim površinama prozora i pretvara se u tekućinu. Da biste to spriječili, preporučljivo je provjetravati domove i stanove otvaranjem prozora kad god je to moguće.

Prisustvo viška vlage predstavlja više od benignog problema, jer može dovesti do razvoja plijesni. Nije neuobičajeno da se plijesan manifestira i na zidovima i na namještaju kao posljedica ovog nakupljanja vlage.

Izloženost plijesni može dovesti do različitih respiratornih simptoma kao što su otežano disanje, začepljenost nosa, upala sinusa, iritacija grla i nosa, uporni suhi kašalj i crvene oči…

U Facebook grupi posvećenoj dijeljenju savjeta i trikova, Kimberly je postavila pitanje kako eliminirati kondenzaciju. Prema The Sunu, snalažljiva žena joj je pružila briljantno rješenje.

Hana, članica ove grupe, podijelila je prilično nekonvencionalan, ali efikasan savjet za borbu protiv vlage u starom kamperu. Predložila je da se mačji pijesak stavi u čarapu i pričvrsti iznad prozora. Ovo jeftino rješenje pokazalo se dugotrajnim i vrlo efikasnim. Postavljanjem čarapa na prozorsku dasku, mačji pecivo upija svu vlagu, što ga čini odličnim rješenjem za ovaj problem.