Tijekom svog gostovanja u emisiji radijskog voditelja Howarda Sterna, holivudska glumica Drew Barrymore iskreno je progovorila o najizazovnijoj fazi svog života, otvorivši priču o burnom odrastanju i osobnim borbama s kojima se suočavala u tom razdoblju, a sve to dok je posljednjih godina uspješno vodila vlastiti talk show.

Unatoč njezinom nevinom izgledu, nitko nije mogao predvidjeti da je djevojka slatkog lica već bila žrtva razornog stiska ovisnosti o drogama i alkoholu tijekom svojih ranih godina. Po dolasku svoje druge kćeri 22. travnja 2014., riječi glumice Drew Barrymore, izgovorene nekoliko godina prije, ponovno su se pojavile u glavama mnogih. Iz vlastitog osobnog iskustva shvatio sam da je od najveće važnosti postati roditelj tek kada je netko u potpunosti spreman preuzeti ulogu njegovatelja i odgovornog skrbnika. Imperativ je da se ne upuštamo u roditeljstvo sve dok ne budemo potpuno sigurni u svoju sposobnost usmjeravanja svoje djece prema pozitivnom i ispunjenom životu.

Na upite o njezinoj komunikaciji s majkom Jade, Drew je taktično odgovorila: “Naša veza je zamršena i višestruka. Među nama ima povremenih razmjena, iako trenutno smatram da ni njoj nije mjesto u mom životu, a ni meni u njezinoj. U svojoj nadaleko hvaljenoj autobiografiji “Little Girl Lost”, objavljenoj 1990., elokventno opisuje svoje godine formiranja i zamršenu dinamiku svog odnosa s majkom, Dru, tijekom tinejdžerskih godina, zadivljujući čitatelje i brzo gurajući knjigu na vrh liste bestselera. Crpeći iz svojih životnih iskustava s nepunih 15 godina, majstorski ih je pretočila u zadivljujuću knjigu koja je oduševila i njezine vršnjake i njihove roditelje. Kako je jednom otkrila, njezina izvanredna zrelost, koja je dvostruko premašila zrelost svoje generacije u dobi od šest godina i isključivo druženje s odraslima do dobi od 12 godina, nedvojbeno je utjecala na njezinu jedinstvenu perspektivu.

22. veljače 1975. u Kaliforniji na svijet je došao Dru Barrymore. Potječe iz obiteljske loze renomiranih glumaca i pojedinaca opterećenih alkoholizmom, koja se proteže kroz tri generacije s očeve strane. I njezin djed i stric po ocu borili su se s ovisnošću o alkoholu, kao i njezina teta, koja je tragično preminula u dobi od 39 godina od ciroze jetre. Otac John se više puta susreo sa zakonom zbog vožnje pod utjecajem alkohola i posjedovanja nedopuštenih supstanci. U pokušaju da pobjegne od svog nasilnog supruga, Ildikina majka, Jade Barrymore, preselila se prije rođenja kćeri Drew. Njih dvoje smjestili su se u skromnom unajmljenom stanu u zapadnom Hollywoodu.

Unatoč brojnim neuspješnim pokušajima, majčina nepokolebljiva težnja za slavom je ustrajala. U svojoj je potrazi zatražila pomoć svoje kćeri Jade kako bi postigla ono što sama nije mogla. Zajedno su se odvažili na audicije za televizijske reklame, što je dovelo do neočekivane uloge jednogodišnjeg Drua u reklami za pseću hranu. Od svoje nježne dvije godine krasila je ekrane u televizijskom filmu u kojem su uglavnom glumili muški glumci. Uslijedila su brojna pojavljivanja u reklamama. U dobi od četiri godine izrazila je nepokolebljivu želju da nastavi glumačku karijeru, ne ostavljajući majci drugog izbora nego da ozbiljno shvati njezine težnje. Značajnu ulogu u podršci njezinim snovima imao je poznati redatelj Steven Spielberg, koji joj je ujedno bio i kum.

Dobila je ulogu 6-godišnje Gerte, mlađe sestre protagonistice, u filmu “E.T.” iz 1981. godine. Ova ju je uloga vinula na vrhunac Hollywooda. U pratnji filmske ekipe krenula je na globalno putovanje, neumorno promovirajući film i osvajajući sve na koje je naišla, uključujući i tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana. U dobi od sedam godina upisala se u povijest kao najmlađa voditeljica najpopularnije američke televizijske emisije Saturday Night Live. Zbog nedostatka razumijevanja i podrške školskih kolega, majka ju je odlučila ispisati iz tradicionalnog školovanja i umjesto toga dati joj privatne instruktore. Preuzevši dvostruku ulogu menadžerice, njezina majka osigurala je da Dru nastavi svoju glumačku karijeru. Samo godinu dana kasnije, Dru je osigurao glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji omiljenog romana Stevena Kinga “Firestarter”, a pojavio se i u “Irreconcilable Differences”. Nevjerojatno je da je u dobi od 9 godina dobila nominaciju za Zlatni globus za svoju izvedbu u potonjem filmu.

Na filmskom tulumu “Firestarter” upustila se u klađenje sa zaštitarima, izazivajući samu sebe da prolije dvije čaše šampanjca. To je označilo početak njezina puta prema brojnim glumačkim ulogama. U međuvremenu, njezina odana majka, Jade, posvetila je gotovo desetljeće svog života pružanju podrške svojoj kćeri i vjerovala je da i ona zaslužuje sudjelovati u svečanostima. Druin cijenjeni dječji status slavne osobe omogućio joj je ekskluzivan pristup elitnim okupljanjima od Los Angelesa do New Yorka. Kao rezultat toga, često je posjećivala poznate ustanove poput kultnog Studija 54, gdje su se svjetla zabavne industrije prepuštala ne baš kreposnim aktivnostima. Među snimkama koje bilježe to doba nalazi se slika 9-godišnje Dru koja u rukama drži kutiju cigareta, označavajući početak njezine navike pušenja tijekom tih dana.

U dobi od 12 godina, dok je sjedila u stražnjem dijelu automobila uz majku i prijateljicu, doživjela je svoj prvi susret s marihuanom, nakon čega je ubrzo uslijedila inicijacija u konzumaciji kokaina, samo godinu i pol kasnije. Godine 1988. Dru se našla u velikoj svađi sa svojom majkom u Los Angelesu. Do ove žestoke rasprave došlo je nakon što je cijeli dan provela drogirajući se s prijateljicama. Dru je preuzela na sebe da kontaktira Jade i zahtijeva od nje da napusti prostorije do večeri, jer je vjerovala da je Jade ometa u uživanju.

Otkrivanje njezine majke u rezidenciji dovelo ju je do krajnjeg bijesa, zbog čega je odmah primljena u rehabilitacijsku ustanovu u Pasadeni sljedeći dan. U početku se oštro protivila sudjelovanju u programu i ustrajno se opirala, prepoznajući ga kao svoju posljednju priliku za iskupljenje. U očajničkom činu pribjegla je samoozljeđivanju prerezavši si vene, samo da bi se sljedećeg jutra ponovno probudila unutar granica klinike za odvikavanje. Tek kad je navršila 15 godina, doživjela je otkriće – shvatila je da posjeduje sposobnost samostalnog života i stvaranja prihoda vlastitim trudom. Ovu novostečenu neovisnost olakšao je prihod od njezine autobiografije, koja je objavljena 1990. Osim toga, osigurala je glavnu ulogu u filmu “Otrovni bršljan”, značajnom postignuću koje je učvrstilo njezinu reputaciju sjajne glumice.